Vége a kétpártrendszernek az Egyesült Államokban?

Egykori demokrata és republikánus tisztségviselők új pártot alapítanak az Egyesült Államokban – mondták el az alapítók a Reuters hírügynökségnek helyi idő szerint szerdán.

2022. július 28., 13:16

Szerző:

Az Előre (Forward) nevet viselő új pártot Andrew Yang egykori demokrata elnökjelölt és Christine Todd Whitman, New Jersey volt republikánus kormányzója vezeti majd. Az alapító tagok elmondták: remélik, hogy a párt alternatívát tud nyújtani az amerikai belpolitikai életet uraló republikánusokkal és demokratákkal szemben. Hozzátették: azért látták szükségét egy új tömörülésnek, mert úgy érzékelték, hogy választók milliói elégedetlenek a szerintük működésképtelen kétpárti rendszerrel.

A pártvezetők ősszel több városban ismertetik majd terveiket, és próbálnak támogatókat gyűjteni. Körútjuk szeptember 24-én indul Houstonból, az első országos kongresszusra pedig jövő nyáron kerül sor. 

A centristának tervezett párt programjának két alappillére a „tisztességes, virágzó gazdaság újjáélesztése”, illetve a választók lehetőségeinek bővítése és a politikai rendszerbe vetett bizalmuk helyreállítása. 

Az új párt három politikai csoport – az Újítsuk Meg Amerikát Mozgalom, az Előre Párt és a Szolgáljuk Amerikát Mozgalom – összeolvadásából jött létre. Az Egyesült Államok politikai rendszere az elmúlt években jelentősen polarizálódott. Egy tavalyi Gallup-felmérés szerint az amerikaiak kétharmada úgy gondolja, hogy a jelenlegi helyzetben szükség van egy harmadik számottevő pártra.

(Kiemelt kép: Egy gyerek játszik az öntözőberendezésekkel a National Mall nemzeti parkban, Washingtonban, 2021. június 30-án. Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.