Durva jelenetek a győzelem napján Varsóban

Tavaly vörös festékkel öntötték le az orosz nagykövetet, most a koszorúját taposták meg a tüntetők Varsóban.

2023. május 9., 14:42

Szerző:

Tüntetők akadályozták meg Varsóban, hogy az orosz nagykövet a győzelem napja alkalmából megkoszorúzza a Vörös Hadsereg emlékművét. Szergej Andrejev délelőtt testőrök kíseretében érkezett a második világháború során meghalt szovjet katonák mauzóleumához, ahol az Euromajdan nevű szervezet aktivistáiból, valamint ukrán menekültekből álló csoport már várt rá.

A tüntetők korábban több száz ukrán zászlót tűztek a földbe a temető bejáratánál, és kereszteket is elhelyeztek ott, amelyekre a jelenleg zajló ukrajnai háború áldozataira emlékeztető neveket írtak. Olyan emlékeztetőket is elhelyeztek, amelyek az ukrajnai vérengzések helyszíneit, köztük a Kijev melletti Bucsát idézték. A temető környékét rendőrök biztosították, erőszakos fellépés nem történt.

Az orosz nagykövet megérkezésekor a tüntetők jelszavakat skandáltak, többek között fasisztának nevezték Andrejevet. A diplomatának nem sikerült átjutnia az útját álló tömegen, így a mauzóleum bejáratánál, az ukrán zászlók elé tette le a koszorút. A tüntetők később megtaposták a virágokat.

Szergej Andrejev tavaly május 9-én sem tudta megkoszorúzni a varsói emlékművet, akkor egy aktivista vörös festékkel öntötte le őt.

(Kép: Vörös festékkel öntötték le a varsói orosz nagykövetet, 2022.05.09-én Varsóban. Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.