Várhatóan nő lesz a bosnyák miniszterelnök

Már csak kormányt kell alakítania a miniszterelnök-jelöltnek.

2022. december 28., 20:57

Szerző:

Miniszterelnök-jelöltnek választotta szerdán Bosznia-Hercegovina parlamentje a horvát nemzetiségű Borjana Kristót. Sikeres kormányalakítás esetén ő lesz az első nő az ország kormányfői posztján.

Kristóra – akit a háromtagú boszniai államelnökség a múlt héten javasolt a kormányfői tisztségre – a parlament 42 tagú alsóházának 23 képviselője voksolt, 15-en ellenszavazatot adtak le.

Kristónak 35 nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson, melynek tagjait a parlamentnek is el kell fogadnia.

Parlamenti beszédében a politikus hangsúlyozta: kinevezése esetén kiemelt fontossággal fogja kezelni az európai uniós csatlakozáshoz szükséges gazdasági és politikai reformokat, és kiemelte a NATO-csatlakozás fontosságát is. Ez utóbbiról elmondta: az ügy nem csupán védelmi, hanem politikai természetű is, és teljes egyetértésre van szükség hozzá.

A 60 éves politikus a legnagyobb boszniai horvát párt, a Bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ BiH) alelnöke, korábban az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak az elnöke volt. Az októberi választáson a háromtagú államelnökség horvát helyéért is indult, ám a versenyben megelőzte őt Zeljko Komsics.

Bosznia-Hercegovina már 2003-ban jelezte csatlakozási szándékát az Európai Unióhoz, de az ország eltérő etnikai hátterű vezetőinek azóta sem sikerült minden vitás kérdésben egyezségre jutniuk, és a Brüsszel által elvárt reformokkal is késlekednek.

Mindazonáltal az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács decemberben megadta a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának, Kristo pedig ezzel kapcsolatban leszögezte: Szarajevónak meg kell ragadnia ezt az esélyt, és ennek érdekében „félre kell tenni az egymást elválasztó vitás ügyeket”.

 

(Kiemelt képünkön: Borjana Kristo beszédet mond a bosznia-hercegovinai parlamentben, Szarajevóban 2022. december 28-án. Fotó: Samir Jordamovic / Anadolu Agency via AFP)