Hannibal mégis bevette Rómát

A pénteki meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban 35 Celsius-fok fölé emeli a hőmérők higanyszálát, elsősorban Észak-Olaszországban.

2022. május 21., 10:36

Szerző:

A májusnak ugyanebben az időszakában megszokott hőmérsékletnél több mint tíz fokkal lesz melegebb szombattól. Az érzékelt meleget növelni fogja a levegő jelentős nedvességtartalma – írja az MTI. 

Az év első hőhullámát egy Afrikából érkező anticiklon okozza, amelyet az olaszországi meteorológusok az Alpokon átkelő pun hadvezérről, Hannibálról neveztek el. A kánikulát mindenekelőtt Észak-Olaszországban lehet majd érzékelni, a Pó-alföldön, Milánó, Torinó, valamint Bologna városában és Szardínia szigetén.

Antonio Sano, a legnépszerűbb olasz időjárás előrejelzési alkalmazás alapítója rámutatott, hogy 1956 óta idén mérték a legmelegebb májusi éjszakát, 21 Celsius-fokkal az alpesi Bolzano városában. A kánikula a jövő héten is folytatódik, de a hőséget hirtelen viharok kísérhetik. Várhatóan a hétvégén tömegek szállják meg az olaszországi strandokat: már az előző szombat-vasárnap több mint tízmillióan napoztak a tengerpartokon.

Kevesen mártóztak meg viszont a tengerben, amelynek a hőfoka az olaszok számára még nem elegendően meleg a fürdőzéshez. A strandokra való belépéshez már semmilyen járványelőírás nem vonatkozik. Egy napernyő és két napozóágy ára átlagosan 15 és 25 euró között mozog Olaszországban, de van, ahol ennek az összegnek a többszörösét is elkérik.

(Kiemelt képünk illusztráció: A római Colosseum előtt várnak belépésre látogatók 2021. április 26-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.