Van még ötletem!

2010. december 21., 16:56

Az egyik napilapban olvasom, hogy a pálinkalovagok segítik a házi készítésű „szuperkisüsti” szakszerű főzésének elsajátítását. Nagyszerű!

Már akkor tudtam, hogy otthon legálisan lepárolni a gyümölcs levét isteni ötlet, amikor az a válságkezelés programjának részét képezhette.

Bezzeg az előző kormányok addig korszerűsítették a magyar borászatot, amíg a nyomorgó népréteg kiváló tagjait kiszorították a kannás itóka fogyasztásából. Őket kárpótolandó vissza kell térni a lakosok hagyományos italának biztosításához: termeljük újra az elpusztíthatatlan nohaszőlőt, amivel munkahelyeket teremthetünk, sőt a belőle készült „butykos” nem csupán mámorító hatású, de kenyérrel áztatott formáját a kisfelnőttek is kedvelik, „alusznak tőle, mint a tej”, és hosszú távú hatása felbecsülhetetlen.

Van még ötletem. Hazánkban hagyományosan tere van a mák termelésének. Sajnos a ráfordított munka alig térül meg a termelőknek. Amennyiben viszont – elsősorban külföldi hozzáértők bevonásával – szakembereket képeznénk másfajta termékre való átállítására, újabb munkahelyek születnek, a bevételek csillagászati mértékű növeléséről nem is beszélve.

Nem részletezem, de legálisan termelhetnénk még értékes növényeket, amelyeknek feldolgozása beláthatatlan jövedelmet hozna a költségvetésnek.

Reménykedem, hogy azok a képviselők, kormánytagok és az őket támogató kiváló szakemberek, akik a válságkezelés és a gazdasági fejlődés programjait tervezik, a következő csomagban a fentiekről sem feledkeznek meg.

Németh Kálmán

E-mail

Súlyosbodik a helyzet a parajdi sóbánya térségében, ahol csütörtök hajnalban újabb beszakadások történtek. A környék továbbra is veszélyzónának számít, miközben a szennyezés már messze túljutott a helyi határokon.