Üzembe helyezték Iránban a hidzsábviselést ellenőrző térfigyelő kamerákat

Iránban szombattól működnek a nők fejkendőviselését ellenőrző térfigyelő kamerák - közölte az iráni rendőrség.

2023. április 15., 18:50

Szerző:

Az „okoskamerák” segítségével azonosíthatók és büntethetők azok a nők, akik megsértik az iszlám öltözködés szabályait.
Az interneten közzétett közleménye szerint a rendőrség figyelmeztetett, hogy „mától (szombat) gondosan megtervezett akciók folynak” a köztereken, járműveken és olyan helyszíneken, ahol időnként leveszik a hidzsábot (muszlim kendőt). A technológiát a törvényt megsértők „intelligens azonosítására alkalmazzák” a közlemény szerint.

Az intézkedést azután léptették életbe, hogy egyre több nő hagyja figyelmen kívül a kötelező öltözködési előírásokat Iránban, miután tömegtüntetések törtek ki szeptember 16., egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után, akit a kendőviselési szabályok megsértése miatt vett az erkölcsrendészet őrizetbe, ahol néhány nap múlva meghalt tisztázatlan körülmények között.

Haszan Mofahámi, a rendőrség biztonsági főnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a hidzsáb levétele a hatályos törvények alapján bűncselekménynek minősül, és az elkövetőket felelősségre kell vonni. Ahmad-Reza Radan rendőrfőnök a múlt héten közölte, hogy a hidzsábot nyilvános helyen levetők először figyelmeztetésben részesülnek, majd bíróság elé kerülnek.

(Kiemelt képünk illusztráció: Toulouse, Haute-Garonne, Occitanie, Franciaország, 2023-03-28. Fotó: Patrick Batard / Hans Lucas.)