USA: hamarosan olthatják az ötéveseket is

Már csak a klinikai vizsgálatok adataira vár a Pfizer-Biontech.

2021. szeptember 11., 12:45

Szerző:

Az Egyesült Államokban október végéig engedélyezhetik az öt és tizenegy év közötti korosztály oltását, írja a Reuters vezető egészségügyi tisztségviselőkre hivatkozva. Az érintett korosztályhoz kapcsolódó oltási engedély csak azon múlik, hogy a Pfizernek lesz-e elegendő klinika vizsgálatokból felhasználható adata ahhoz, hogy megkapják az alkalmazáshoz szükséges sürgősségi hozzájárulást. 

Az engedélyt majd az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) adhatja. Várhatóan a sürgősségi engedély benyújtásától számított három héten belül dönt majd az FDA. Az amerikai lakosság már nagy érdeklődéssel várja a hatóság döntését, ugyanis a tanév az Egyesült Államokban is elkezdődött jelenléti oktatással és mindeközben a delta-variáns gyors terjedése miatt egy újabb járványhullámra is lehet számítani. 

A Biontech nyilatkozata szerint az elkövetkezendő hetekben világszerte be fogják nyújtani engedélykérelmüket arra vonatkozóan, hogy már öt éves kortól lehessen oltani a Pfizer-Biontech vakcinával. Mindeközben a Moderna csütörtökön közölte befektetőivel, hogy az év végéig fogják gyűjteni az adatokat a gyermekek oltásával kapcsolatban. 

(Kiemelt kép: A Magyarországon elérhető összes vakcina (AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V A és B, Sinopharm, Pfizer-BioNTech) felhasznált, üres üvegei Soós Zoltán nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 1-jén. Fotó: Balázs Attila / MTI)