Megnevezték a texasi tömeggyilkost, magányos migránsgyűlölő ölhetett meg 20 embert El Pasóban

2019. augusztus 4., 07:29

Szerző:

Helyi idő szerint szombat délelőtt 10 órakor egy 21 éves alleni férfi, Ptrick Crusius nyitott tűzet az El Paso-i Walmartben, húsz embert ölve meg – jelentették be a helyi hatóságok néhány órával azután, hogy az incidensről felröppentek az első hírek. 

Patrick Crusius

Szivárgó információk szerint ellenállás nélkül adta meg magát. Úgy tudni, 2015-ben a LinkedInen még azt írta, nincs semmilyen célja azon kívül, hogy eléldegéljen. „Azt hiszem, a szoftverfejlesztés illik hozzám” – fűzte hozzá. Vizsgál az FBI egy 8Chanen megjelent kiáltványt is, amelynek a szerzője élesen bírálja az Egyesült Államokba tartó hispán migrációt, illetve a Demokrata és a Republikánus Pártot is, hozzáfűzve, hogy ő többé-kevésbé a republikánusokkal ért egyet. Egyelőre nem világos, hogy ő írta-e, de a kiáltvány így kezdődik: „Általánosságban véve támogatom a christchurchi merénylőt. Ez a támadás válasz a hispán invázióra...”

Ezt a kiáltványt a lövöldözés előtt mindössze másfél órával posztolta az 8Chanen egy anonim felhasználó, aki egy másik dokumentumot „P._Crusius” néven. Ez a dokumentumot eltüntették, azt pedig nem tudni, hogy mi szerepelt benne.

A christchurchi merénylő a 28 éves ausztrál férfi, Brenton Tarrant, aki 2019 március 15-én 51 emberrel végzett két mecset elleni támadásban az új-zélandi nagyvárosban

Patrick Crusius

A Facebook és a Twitter minden fiókot törölt, amelyhez a férfinak köze lehetett. Néhány tweetben – írja a Los Angeles Times – Patrick Crusius elismerően írt Donald Trump szándékáról, hogy az Egyesült Államok hatalmas falat építsen a mexikói-amerikai határra. Az amerikai lapnak sikerült beszélnie a férfi egyik volt szomszédjával, Leigh Ann Locascióval is, aki elmondta, a férfi rendkívül magányos, alapvetően merev, hirtelen haragú, aki mindig egyedül ült a buszon, ritkán szólalt meg, viszont szereti az állatokat, és kígyókat tartott házi kedvencként. Gimnáziumban – a Liberty High Schoolban kezdett, aztán a Plano Senior High Schoolban érettségizett – az egyik volt osztálytársa, Jacob Wilson szerint folyamatosan kapta a beszólásokat a stílusa és az öltözködése miatt, vagyis mert használt ruhákban járt. Bár néha láthatóan szeretett volna a társaság középpontja lenni, szinte senki nem állt szóba vele. Gimnázium után a McKinney-i Collin College-ban tanult tovább.

Az FBI belföldi terrorizmus gyanújával indított vizsgálatot. Ügyészségi közlések szerint a férfira halálbüntetést fognak kérni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.