Ursula von der Leyen: Szeretnénk viszonosságot és arányosságot látni a vakcinaexportban

Az Európai Bizottság elnöke kész korlátozni a Nagy-Britannia felé irányuló oltóanyag-exportot, hacsak nem kezdenek a britek is teljesíteni.

2021. március 17., 17:26

Szerző:

Leállíthatja az Európai Unió a koronavírus elleni vakcinák Nagy-Britanniába történő szállítását, hogy biztosítsa a szűkös adagokat saját állampolgárai számára – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A Guardian című lap azt írja, a bizottsági elnök hozzátette, ennek elkerüléséhez az kell, hogy a britek is méltányos részt küldjenek a saját vakcinájukból.

„Szeretnénk viszonosságot és arányosságot látni az exportban, és készek vagyunk bármilyen eszközt bevetni ennek megvalósításához” – mondta Ursula von der Leyen, aki arról is beszélt: az EU az elmúlt hat hét során több mint 300 kérelmet kapott tengerentúli oltóanyag-szállítással kapcsolatban, és ezek közül csak egyet utasított el, ezzel együtt összesen 41 millió adag oltóanyagot exportált 33 különféle országba.

Mindez szerinte azt mutatja, hogy Európa megpróbálja működőképessé tenni a nemzetközi együttműködést, ugyanakkor nehéz megmagyarázni az állampolgároknak, hogy miért is kerülnek az EU-ban gyártott oltások olyan más országokba, amelyek maguk is vakcinagyártók, ha az általuk gyártott oltóanyagokból nem juttatnak az EU-tagállamoknak.

Von der Leyen elmondta, az európai blokk hat hét alatt 10 millió adagot exportált csak az Egyesült Királyságba, így a szigetország az „első számú az EU-ból származó export tekintetében”.

Az EU-ból az Egyesült Királyságba exportált vakcinák többségét a Pfizer állítja elő, amely globálisan forgalmaz európai gyártási helyszínekről. Az Európai Unió eddig mindössze egyetlen kiviteli kérelmet blokkolt, amely 250.000 adag Oxford/AstraZeneca oltóanyagról szólt, amlyeket Olaszországból Ausztráliába kellett volna szállítani.

A brit kormány többször kijelentette, hogy nem írt elő kiviteli tilalmat az oltóanyag-összetevőkre vagy a kész adagokra vonatkozóan, de biztosítja, hogy az Oxford/AstraZeneca által a staffordshire-i és oxfordi telephelyeken előállított vakcinadózisaiból előbb Nagy-Britanniát lássák el.

(Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/AFP/John Thys)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.