Uniós biztos: Szlovákiát szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli információk árasztották el

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

2023. október 2., 09:34

Szerző:

Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke bejelenti a sör árának emelését. Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

„Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát. Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett”

– mondta az európai uniós biztos.

„A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt” – szögezte le Jourová. Azt állította, hogy a szlovák információs térséget

„szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból”

származó információk árasztották el. Arról, hogy ez befolyásolta-e a választási eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni.

A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerte a Progresszív Szlovákia előtt.

(Kiemelt kép: Fotó: Martin Katler/Unsplash.com)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.