Ezer gyerek hal meg naponta, mert nem jut tiszta vízhez

A Föld minden negyedik lakosa, mintegy 2 milliárd ember nem jut tiszta vízhez, 10 afrikai országban összesen 190 millió gyerek van veszélyben. 

2023. március 20., 11:03

Szerző:

A szennyezett ivóvíz és a higiénia hiánya miatt naponta mintegy ezer, 5 évesnél fiatalabb gyerek hal meg a világon, többségük Afrikában – közölte az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja, az UNICEF hétfőn New Yorkban.

A friss elemzés szerint 10 afrikai országban összesen 190 millió gyerek van veszélyben. 

A helyzet Nyugat- és Közép-Afrikában a legsúlyosabb; a leginkább érintett államok: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Csád, Elefántcsontpart, Guinea, Mali, Niger, Nigéria és Szomália. Ezen országok közül sokban vannak rendszeres fegyveres konfliktusok, jellemző rájuk az instabilitás, ami tovább nehezíti a gyermekek tiszta vízhez jutását és a higiénikus körülmények megteremtését. 

Március 22-én, szerdán lesz a víz világnapja. Ezen a napon kezdődik az ENSZ Vízkonferenciája is New Yorkban. A résztvevők áttekintik az eddig már nemzetközileg elfogadott célok teljesülésének állapotát, köztük fenntartható fejlődési célokat, amelyek szerint 2030-ra mindenki számára elérhetővé kell tenni a tiszta ivóvizet. 

Az ENSZ szerint a Föld minden negyedik lakosa, mintegy 2 milliárd ember nem jut tiszta vízhez.

(Kiemelt képünk: Utcai kútról vesznek vizet emberek Kijevben 2022. október 31-én. A fővárosi vízművek szerint az orosz tüzérségi és rakétatámadások miatt a fogyasztók 80 százalékánál átmenetileg megszakadt a vezetékes ivóvízellátás. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)