Ukrán neonácikra csaptak le Oroszországban

Több mint száz embert vettek őrizetbe az összehangolt akcióban.

2021. december 13., 18:46

Szerző:

Az MKU ukrán neonáci csoport 106 támogatóját vették őrizetbe Oroszország 37 régiójában, közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A több orosz hatóság összehangolt akciója eredményeként őrizetbe vett személyek közül kettőt azzal gyanúsítanak, hogy oktatási intézmények elleni fegyveres támadást készített elő, hárman pedig a szélsőséges ideológiát követő és tömeggyilkosságok elkövetésére buzdító internetes közösségek moderátorai voltak. Az FSZB szerint a csoportot a nemzetközi szinten körözött, 21 éves Jehor Krasznov ukrán állampolgár hozta létre, aki „az ukrán különleges szolgálatok védnöksége alatt áll.”

Penza megyében és a Komi Köztársaságban is egy-egy, az MKU-hoz kapcsolódó szélsőséges csoportot lepleztek le. Ezeknek öt, illetve nyolc tagja volt. Lakcímükön átalakított lőfegyvereket, vágóeszközöket könnygázpalackokat foglaltak le. Az MTI szerint az őrizetbe vettek ellen büntetőeljárás indult. Az FSZB szerint a gyanúsítottak interneten közvetlen levelezésben álltak Krasznovval, aki erőszakos cselekmények végrehajtására és házi készítésű terroreszközök előállítására utasította őket.

Az FSZB az év eleje óta több nagyszabású különleges műveletet hajtott végre az MKU ellen, március óta a neonáci szervezet mintegy 60 követőjét vették őrizetbe Oroszországban.

(Kiemelt kép: Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei letartóztatnak egy az ukrán neonáci MKU-hoz tartozó személyt 2021 februárjában. Fotó: Russian Federal Security Service / Sputnik via AFP)

 

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.