Ukrán külügyminiszter: Nagyon komoly, amit most látunk

Az ukrán politikus az orosz agresszió veszélyére hívta fel a figyelmet. 

2021. november 30., 06:45

Szerző:

Ukrajna orosz agresszió veszélyére figyelmeztetett hétfőn a NATO-tagországok külügyminisztereinek november 30-án induló találkozója előtt.

„A legrosszabb esetben Oroszország megpróbálhatja Európa határait erőszakkal átszabni, ahogy ez 2008-ban Georgiában és 2014-ben Ukrajnában tette”

– fogalmazott Dmitro Kuleba,  ukrán külügyminiszter szerint hétfőn Kijevben. Az ukrán külügyminiszter szerint 115 ezer orosz katona állomásozik a közös határ orosz oldalán, az előző héten számuk még 92 ezer volt. A hírügynökségek szerint ezeket a számokat nem lehet független és hiteles forrásokból cáfolni vagy megerősíteni. 


    „Nagyon komoly, amit most látunk”

– tette hozzá a miniszter. Kuleba szerint az orosz haditechnika jelentős részét már tavaly tavasszal összevonták az ukrán térségben. A külügyminiszter állításait bizonyítékokkal alátámasztani nem tudta. A külügyminiszter cáfolta, hogy az ukrán kormányerők támadást terveznének a kelet-ukrajnai válságövezetben az oroszbarát szeparatistákkal szemben. „Ukrajnának nincsenek a Donyec-medencét illetően katonai offenzívára vonatkozó tervei” - fogalmazott Kuleba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken még rémhírterjesztésnek minősítette az állítólagos orosz invázióról szóló értesüléseket.  Az oroszok határozottan cáfolják, hogy megakarják szállni a szomszédos Ukrajnát. 

(Kiemelt kép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Fotó: Olivier Hoslet/MTI/EPA)