Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint Bahmut megtartása egyre fontosabb

Egyre fontosabb, hogy az ukrán védők megtartsák Bahmut városát a donyecki régióban – jelentette ki csütörtökön Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

2023. március 9., 17:03

Szerző:

„A város védelmének minden egyes napja lehetővé teszi számunkra, hogy időt nyerjünk a tartalékosok felkészítésére, és felkészüljünk a jövőbeli támadó hadműveletekre. Ezzel egyidejűleg a csatákban az ellenség elveszíti a legfelkészültebb és leginkább harcra kész csapatainak egy részét, beleértve a Wagner zsoldoscsoport rohamosztagait” – magyarázta a parancsnok. Hangsúlyozta: „a kitartó ellenállás minden egyes napja értékes időt ad a védőknek, hogy csökkentsék az orosz megszállók támadó erejét”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden arra figyelmeztetett, hogy Bahmut elfoglalása megnyitja az utat Oroszország előtt a donyecki régió más települései felé, ezért védik az ukrán erők továbbra is a várost. Azt azonban nem szabad megengedni, hogy az orosz csapatok bekerítsék őket.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője arról adott hírt, hogy reggel az orosz erők ismét tüzérséggel támadták a dél-ukrajnai Herszon városát. A megyei kormányzói hivatal ehhez még hozzáfűzte, hogy egy lövedék eltalálta a közösségi közlekedés egyik megállóját, aminek következtében két ember meghalt. A repeszek egy üzlethelyiségbe is becsapódtak, ahol emiatt egy nő vesztette életét.

A csütörtökre virradóan Ukrajnát ért újabb nagyszabású orosz rakéta- és dróntámadást Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren „szokásos orosz barbárságnak” nevezte, amelynek „nem volt katonai célja”. „Az éjszaka folyamán Oroszország hatalmas rakéta- és dróncsapást hajtott végre Ukrajna ellen, amely emberéleteket követelt és károkat okozott a polgári infrastruktúrában. Nem volt katonai célpontja, ez csak az oroszok barbársága volt” – fogalmazott a tárcavezető. Biztosított afelől, hogy eljön a nap, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnököt és környezetét törvényszék elé állítják.

(Kiemelt képünk: Ukrán katona szálláshelyük ajtaján néz ki az orosz erőkkel folytatott harcok szünetében a Donyecki területen fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. február 21-én. Fotó: MTI/AP/LIBKOS)