Zelenszkij: „Megpróbálnak elpusztítani minket, és eltörölni minket a Föld színéről...”

Újabb ukrán városokat megrázó robbanásokról érkeztek jelentések, az ukrán elnök halottakról és sebesültekről is beszámolt. 

2022. október 10., 12:02

Szerző:

Több robbanás rázta meg hétfő reggel az ukrán fővárost, Kijevet, valamint Lviv, Ternopil és Dnyipro városát, miután Oroszország azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy Kijev áll annak a nagy erejű robbanásnak a hátterében, amely megrongálta az Oroszországot és a Krímet összekötő kulcsfontosságú hidat.

A Szuszpilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltató a mentőszolgálatokat idézve közölte, hogy Kijevben halottak és sebesültek vannak, de további részleteket nem közölt az áldozatokról. „Több robbanás volt a Sevcsenkivszkij kerületben, a főváros központjában” – közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A robbanásokban többen is életüket vesztették vagy megsebesültek


A Reuters brit hírügynökség által idézett szemtanú teljesen összetört, megfeketedett és repeszektől kilyuggatott autókat látott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy halottjai és sebesültjei is vannak a hétfőn Ukrajna-szerte városokat megrázó robbanásoknak, és azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja eltörölni országát a Föld színéről.

„Megpróbálnak elpusztítani minket, és eltörölni minket a Föld színéről... elpusztítani a népünket... Megölik azokat az embereket, akik Dnyipróba és Kijevbe járnak dolgozni” 

– közölte Zelenszkij a Telegramon. Robbanásokról számoltak be az ukrajnai Lvivből, Ternopilból és Zsitomírból is Ukrajna nyugati részén, valamint a közép-ukrajnai Dnyipróból.

(Kiemelt képünk: Kijev, Ukrajna - Október 10.: Egy térfigyelő kamera felvétele azt mutatja, hogy robbanás rázott meg egy hidat az ukrán főváros, Kijev Sevcsenkivszkij kerületében 2022. október 10-én. Vitalij Klitschko a Telegramon közölte, hogy ma reggel több robbanás is hallatszott Kijev központjában. Fotó: AA VIDEO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)