Ukrajnába nem engedik be a Szputnyik V-vel oltottakat

Ukrajnában nem menő az orosz vakcina: azt mondják, soha nem fogják elfogadni, ezért a Szputnyikkal oltott beutazóktól negatív koronavírustesztet is kérnek a határon.

2021. június 15., 15:12

Szerző:

Ukrajna nem ismeri el a Szputnyik V oltóanyagot, és nem engedi be negatív koronavírusteszt hiányában azokat, akiket ezzel oltottak, közölte Valentin Melnik, a kijevi Boriszpil-1 nemzetközi repülőtér határőrszolgálatának helyettes vezetője.

Melnik azzal indokolta Ukrajna ezen döntését, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ismeri el az orosz vakcinát, így Ukrajna sem, írja az Interfax-Ukraine. Az ukrán egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy „Ukrajna soha nem fogja regisztrálni az orosz vakcinát”.

A szabályozás nem vonatkozik azokra, akiknek más ország az úti céljuk, és Ukrajnában csak átszállnak. Ők az átszállási zónában várhatnak a reptéren következő járatukra.

Ukrajnában az elmúlt 24 órában 1014 új esettel 2 224 992-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem hatszázzal több a megelőző napiénál. A koronavírus-fertőzés következtében meghaltak száma 77-tel 51 769-re nőtt, míg az előző napon számuk csupán 13 volt.

(Kiemelt kép: Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében védőmaszkot viselő rendőr a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, 2020. március 15-én. Fotó: MTI | Balázs Attila)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.