Új ukrán törvény: még a rendelőbe is a férfiak után megy a sorozóbizottság

Egyre szigorúbb törvényekkel próbálják katonának sorozni az ukrán férfiakat.

2023. szeptember 23., 17:13

Szerző:

Jelentősen szigorítja a hadkötelezettséget egy új ukrán törvénymódosítás, ami az ukrán Verhovna Rada elé került – írta a Kárpáti Igaz Szó. Az új törvény megnehezítené, hogy a besorozandó ukránok könnyedén jussanak felmentő orvosi igazolásokhoz. A katonai biztosok ugyanis az új szabályozás szerint hozzáférhetnek a 18 és 60 év közötti besorozandók minden egyes adatához, így például ahhoz mikor mennek háziorvosnak, vagy mikor vesznek autót.

A besorozandó férfiakat adategyeztetésre is hívják a kormányszervek, akik pedig  ezeken nem jelenik meg, súlyos pénzbüntetést is kaphatnak. A törvénymódosítás értelmében az állami szervek feladaai közé tartozik ezentúl a hadköteles korú állampolgárok beazonosítása is. „Jelenleg úgy tudni, hogy a Védelmi Minisztériumnak hozzáférése lesz a központi választási bizottság, az adó- és migrációs szolgálatok, az egészségügyi, az oktatási minisztérium és a rendfenntartók nyilvántartásához”, – írta még a lap.

A módosítások jól tükrözik az ukrán hadsereg orosz invázió utáni, súlyos veszteségeit. Az adatmegosztás következményeként viszont ezentúl a katonai sorozóbiztosok akár a háziorvosi rendelőkben is megjelenhetnek, hogy az az alól kibújni kívánókat regisztrálják.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák egy BTR-3-as csapatszállítót kísérnek. Fotó: Fotó: Daniel Leal / AFP)

 

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.