Új ukrán törvény: még a rendelőbe is a férfiak után megy a sorozóbizottság

Egyre szigorúbb törvényekkel próbálják katonának sorozni az ukrán férfiakat.

2023. szeptember 23., 17:13

Szerző:

Jelentősen szigorítja a hadkötelezettséget egy új ukrán törvénymódosítás, ami az ukrán Verhovna Rada elé került – írta a Kárpáti Igaz Szó. Az új törvény megnehezítené, hogy a besorozandó ukránok könnyedén jussanak felmentő orvosi igazolásokhoz. A katonai biztosok ugyanis az új szabályozás szerint hozzáférhetnek a 18 és 60 év közötti besorozandók minden egyes adatához, így például ahhoz mikor mennek háziorvosnak, vagy mikor vesznek autót.

A besorozandó férfiakat adategyeztetésre is hívják a kormányszervek, akik pedig  ezeken nem jelenik meg, súlyos pénzbüntetést is kaphatnak. A törvénymódosítás értelmében az állami szervek feladaai közé tartozik ezentúl a hadköteles korú állampolgárok beazonosítása is. „Jelenleg úgy tudni, hogy a Védelmi Minisztériumnak hozzáférése lesz a központi választási bizottság, az adó- és migrációs szolgálatok, az egészségügyi, az oktatási minisztérium és a rendfenntartók nyilvántartásához”, – írta még a lap.

A módosítások jól tükrözik az ukrán hadsereg orosz invázió utáni, súlyos veszteségeit. Az adatmegosztás következményeként viszont ezentúl a katonai sorozóbiztosok akár a háziorvosi rendelőkben is megjelenhetnek, hogy az az alól kibújni kívánókat regisztrálják.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák egy BTR-3-as csapatszállítót kísérnek. Fotó: Fotó: Daniel Leal / AFP)

 

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.