Ukrajnába látogatott a szlovén kormányfő

Robert Golob, Szlovénia miniszterelnöke először járt Kijevben, igyekszik támogatni az országot a nehéz időkben.

2023. március 31., 13:27

Szerző:

Robert Golob szlovén miniszterelnök pénteken egynapos munkalátogatásra Kijevbe érkezett.

Golob megérkezésekor elmondta: országa szeretné kifejezni politikai támogatását, illetve megerősíteni az Ukrajna területi integritása iránti elkötelezettségét „ezekben a nehéz időkben”.

Jelezte: Szlovénia továbbra is kész humanitárius segítséget nyújtani és részt venni a háború utáni újjáépítésben.

A szlovén kormányfő vezető ukrán tisztségviselőkkel találkozik, részt vesz egy megemlékezésen az ukrajnai háború áldozatairól, egy csúcstalálkozón, amelynek témái az Oroszország által elkövetett bűncselekmények és Moszkva felelőssége. A csúcstalálkozón Andrej Plenkovic horvát és Eduard Heger szlovák kormányfő, valamint Maia Sandu moldovai elnök is jelen lesz.

Egy évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel az ukrán csapatok Bucsát, ahol az orosz katonák mészárlást követtek el civilekkel szemben, a helyi hatóságok adatai szerint 458 embert öltek meg. Oroszország tagadja a vádakat. A mészárlás ügyben jelenleg nemzetközi vizsgálat folyik. Az évforduló alkalmából pénteken megemlékezést tartanak.

Golob először jár Ukrajnában beiktatása óta. Korábban Tanja Fajon külügyminiszter és Marjan Sarec védelmi miniszter látogatott el az országba.

Röviddel a háború tavaly februári kirobbanása után Janez Jansa akkori szlovén miniszterelnök látogatott Kijevbe a cseh és a lengyel kormányfővel együtt. Az orosz agressziót követően az volt az első alkalom, hogy vezető európai politikusok felkeresték Ukrajnát.

Szlovénia határozottan kiáll Ukrajna mellett, és eddig harmincmillió euró segélyt, valamint katonai járműveket és lőszert biztosított az országnak. Emellett hamarosan csatlakozik a közös uniós lőszerbeszerzéshez.

(Kiemelt kép: Robert Golob szlovén miniszterelnök. Kenzo Tribouillard/ AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.