Most már Ukrajna és Fehéroroszország között is tapintható a feszültség

A nemzetközi helyzet fokozódik. 

2021. december 5., 20:26

Szerző:

A fehérorosz védelmi minisztérium vasárnap bekérette az ukrán katonai attasét tiltakozásul az ellen, hogy egy ukrán katonai helikopter megsértette az ország légterét – tudósít az MTI. 

„A katonai attasét tájékoztatták arról, hogy az ukrán fél kerüli a viták feloldását célzó párbeszédet... ami roppant aggasztó” – áll a minisztérium közleményében.

A fehérorosz határőrség szombaton azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy egy ukrán Mi-8 típusú katonai helikopter gyakorlat közben átlépte a határát és egy kilométernyit repült fehérorosz terület felett.

Az ukrán határőrség szóvivője azonban mindezt tagadta. Az ukrán hadsereg vasárnap hozzátette: „lehet, hogy valaki hibát követett el és most félrevezetés céljával vádaskodik”.

Fehéroroszország és Ukrajna között jelentősen megromlott a viszony, amikor Oroszország Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető mellé állt az erősen vitatott tavaly augusztusi elnökválasztást követő tömegtüntetések idején, és Lukasenka cserében többször Moszkva támogatását hangoztatta az orosz-ukrán kérdésben.

A térségben azért is feszült a viszony, mert Ukrajna és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy nagy létszámú támadásra készülő haderőt vonultat fel Ukrajna keleti határa közelében. Oroszország, amely Minszk fontos szövetségese, ezeket az állításokat tagadja.  

(Kiemelt kép: Egy helikopter viszi Fehéroroszország egykori piros-fehér nemzeti lobogóját Kijevben 2021. augusztus 8-án. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)