Ukrajna: pénzért bárki felmentést kaphatott a katonai szolgálat alól

Újabb korrupciós botrány robbant ki Ukrajnában: 5000 dollárért bárki megúszhatta a frontot.

2023. február 5., 15:12

Szerző:

Korrupciós botrány robbant ki Ukrajnában a központi katonaorvosi szakbizottság vezérkarában, ahol bárki megvásárolhatta a katonáskodás alóli felmentést, írja az ua-reporter alapján a Karpathir.com.

A hadügyhöz tartozó központi szerv korrupt vezetőinek ténykedését az SZBU nyomozói leplezték le. A seregbe behívót kapott férfiaknak az alkalmasságukat megállapítani hivatott doktorok ajánlották fel, hogy potom 5000 dollár ellenében megkaphatják a frontszolgálat alóli felmentő levelet.

A központi szerv gyanúsítottjainak cselekedetét hazaárulásként kezelik és ennek megfelelően súlyos büntetésre, legkevesebb 10 év börtönre, valamint teljes vagyonelkobzásra számíthatnak.

A nyomozás során kiderült, hogy a katonai fődoktorok szolgáltatásai nagy népszerűségnek örvendtek. Erre utalnak a házkutatások során megtalált milliós összegek. A „nemes” felajánlást elfogadók sokgyermekes szülő, önkéntes segítő és egyéb felmentést érő igazolások révén úszhatták meg a frontszolgálatot.

Ily módon a hadköteles ukrán állampolgárok százait vagy ezreit menekíthették ki Ukrajnából, miközben vészesen fogy a frontra küldhetők száma – írja a kárpátaljai magyar portál.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakétávető mellett a kelet-ukrajnai Bakhmut közelében, 2022. november 27-én. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.