Ukrajna: pénzért bárki felmentést kaphatott a katonai szolgálat alól

Újabb korrupciós botrány robbant ki Ukrajnában: 5000 dollárért bárki megúszhatta a frontot.

2023. február 5., 15:12

Szerző:

Korrupciós botrány robbant ki Ukrajnában a központi katonaorvosi szakbizottság vezérkarában, ahol bárki megvásárolhatta a katonáskodás alóli felmentést, írja az ua-reporter alapján a Karpathir.com.

A hadügyhöz tartozó központi szerv korrupt vezetőinek ténykedését az SZBU nyomozói leplezték le. A seregbe behívót kapott férfiaknak az alkalmasságukat megállapítani hivatott doktorok ajánlották fel, hogy potom 5000 dollár ellenében megkaphatják a frontszolgálat alóli felmentő levelet.

A központi szerv gyanúsítottjainak cselekedetét hazaárulásként kezelik és ennek megfelelően súlyos büntetésre, legkevesebb 10 év börtönre, valamint teljes vagyonelkobzásra számíthatnak.

A nyomozás során kiderült, hogy a katonai fődoktorok szolgáltatásai nagy népszerűségnek örvendtek. Erre utalnak a házkutatások során megtalált milliós összegek. A „nemes” felajánlást elfogadók sokgyermekes szülő, önkéntes segítő és egyéb felmentést érő igazolások révén úszhatták meg a frontszolgálatot.

Ily módon a hadköteles ukrán állampolgárok százait vagy ezreit menekíthették ki Ukrajnából, miközben vészesen fogy a frontra küldhetők száma – írja a kárpátaljai magyar portál.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakétávető mellett a kelet-ukrajnai Bakhmut közelében, 2022. november 27-én. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)

Tegnap 19:40

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

Tegnap 18:40

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.

2023. március 29., 17:34

Mélyen az oroszok frontvonala mögött, a 2022 tavaszán elfoglalt Melitopolban romboltak le egy vasúti raktárat az ukrán hadsereg erői, valamint megszüntették a város áramellátását is.