Haladékot kapott Ukrajna adósságaira

A katonai kiadások nagyon eladósították Kijevet, de megérkezett a mentőöv.

2022. július 22., 13:29

Szerző:

Hiteltörlesztési moratóriumot kap Ukrajna legnagyobb hitelezőitől a német közszolgálati televízió, az ARD információi szerint. Az ország orosz inváziója óta olyan mértékben megnövekedtek katonai kiadásai, hogy a rendes adósságtörlesztést nem tudja vállalni, így haladékban egyezhetnek meg.

A Németországot, Japánt, Franciaországot, Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokt is magába foglaló, Ukrajnát hitelekkel ellátó, úgynevezett kétoldali csoport 2022 augusztus és 2023 december 31 közötti visszafizetési haladékban állapodott meg Kijevvel. Reményeik szerint a moratóriummal a háború sújtotta ország nagyobb pénzügyi likviditási mozgástérhez juthat. 

Sajtóhírek szerint a moratóriumot Ukrajna kormánya kérte a hitelezőktől.

A kétoldalú hitelezői csoport kormányai ugyanakkor felszólították Ukrajna más hitelezőit is, kövessék példájukat és adjanak haladékot Ukrajnának, a kilábalása érdekében. Az ország elleni orosz háború február 24-i kezdete óta Ukrajna 12,5 milliárd eurós külföldi pénzügyi segélyhez, illetve hitelhez jutott, amit a költségvetés finanszírozására használtak fel.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár. Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala / dpa Picture-Alliance via AFP)