Ukrajna miatt feszült V4-csúcs kezdődhet ma Prágában

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása. 

2024. február 27., 07:41

Szerző:

Ukrajna helyzetéről és védelméről a V4-es kormányfői csúcs előtt egy nappal korábban tárgyal Petr Fiala cseh miniszterelnök Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. A kétoldalú tárgyalások témája az Európai Unió bővítése, az ukrajnai helyzet és a regionális együttműködés a védelem, az energetika, illetve a migráció terén. Másnap kerül sor a visegrádi kormányfők prágai találkozójára a Lichtenstein-palotában. A keddi kormányfői csúcsot megelőzően Petr Fiala úgy fogalmazott, „egyértelmű, hogy nem értünk egyet egyes külpolitikai kérdések megközelítésében, de sok olyan dolog van, amely a közép-európai régiót érinti, és amelyről beszélnünk kell.” Példaként az illegális migrációt és az energetika témakörét említette – írja az infostart. 

"Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok” – mutatott rá a cseh vezető.

Ukrajna támogatása megosztja a V4-ek miniszterelnökeit 

„Az az alternatíva, hogy „nem beszélünk", veszélyeztetheti az ország biztonságát és jövőjét. Az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találnunk az egységet, bár ez bonyolult. Ezért van szükség a V4-es találkozóra" – fejtette ki Petr Fiala újságíróknak.  A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak – írja a Blikk.  A szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is relativizálta az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és „sikertelennek” minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját – emlékeztet a cseh hírügynökség.

Legutóbb tavaly júniusban Pozsonyban találkoztak a V4-es kormányfők. Akkor még Petr Fiala cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vett részt. Ezen a csúcstalálkozón az illegális migrációval kapcsolatban megállapodtak abban, hogy elutasítják a kötelező kvótákat és a kényszerbetelepítést. Ukrajnát illetően pedig abban értettek egyet, hogy a háború sújtotta országnak meg kell őriznie szuverenitását és területi integritását.

A keddi találkozón Szlovákiát már Robert Fico, Lengyelországot pedig Donald Tusk fogja képviselni. Két nappal később, vagyis február 29-én, csütörtökön pedig a négy ország házelnöke ugyancsak Prágában találkozik, ám ezúttal csatlakozik hozzájuk az ukrán parlament elnöke is.

Csehország tavaly júliusban vette át a visegrádi csoport egyéves soros elnöki tisztségét. Azóta több politikusi találkozóra is sor került a V4-es formáción belül, köztük a tavaly novemberi elnöki csúcstalálkozóra.

(Kiemelt képünkön: Petr Fiala cseh kormányfő. Fotó: Aris Oikonomou / AFP)

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).