Újra közös állásponton a V4-ek Ukrajnával kapcsolatban

A négy közép-európai ország elnöke Prágában jutott közös nevezőre Ukrajnával kapcsolatban.

2023. november 23., 14:50

Szerző:

Négy közép-európai ország elnöke Prágában egyeztetett a visegrádi csoport (V4) tagjaként megrendezett éves találkozójukon, ahol sikerült közös nevezőre jutniuk Ukrajnával kapcsolatban. A Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia az utóbbi időben eltérően vélekedett Kijev katonai támogatásáról, de mindannyian kitartanak amellett, hogy Ukrajna sikere létfontosságú. A házigazda cseh elnök, Petr Pavel foglalta össze a közös álláspontot. „Mindannyiunkat érinti az orosz agresszió. Ezért Ukrajna támogatása elengedhetetlen a biztonságunk szempontjából. Ugyanakkor természetesen emberi köteleségünk is. Oroszországot felelősségre kell vonni az emberéletek elvesztéséért és a károkért, ezért mindenben határozottan támogatnunk kell Ukrajnát és polgárait. Ez a mi közös érdekünk" – mondta a cseh elnök. 

Csehország és Lengyelország eddig elkötelezett támogatói voltak Ukrajnának, megnyitották határaikat a menekültek előtt és fegyvereket adományoztak, de a kapcsolatok szeptemberben megromlottak, miután ukrán gabona érkezett a lengyel piacra.

Orbán Viktor miniszterelnök magyar kormánya megtagadta, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának, és azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a Kijevnek szánt uniós pénzügyi segélycsomagokat. Míg Szlovákia új miniszterelnöke, Robert Fico megszüntette az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. A visegrádi négyek szerint a katonai támogatás nem az egyetlen módja Ukrajna megsegítésének.

(Kiemelt képünkön: Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselő a V4 találkozón. Fotó: Novák Katalin Facebook oldala)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.