Újra közös állásponton a V4-ek Ukrajnával kapcsolatban

A négy közép-európai ország elnöke Prágában jutott közös nevezőre Ukrajnával kapcsolatban.

2023. november 23., 14:50

Szerző:

Négy közép-európai ország elnöke Prágában egyeztetett a visegrádi csoport (V4) tagjaként megrendezett éves találkozójukon, ahol sikerült közös nevezőre jutniuk Ukrajnával kapcsolatban. A Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia az utóbbi időben eltérően vélekedett Kijev katonai támogatásáról, de mindannyian kitartanak amellett, hogy Ukrajna sikere létfontosságú. A házigazda cseh elnök, Petr Pavel foglalta össze a közös álláspontot. „Mindannyiunkat érinti az orosz agresszió. Ezért Ukrajna támogatása elengedhetetlen a biztonságunk szempontjából. Ugyanakkor természetesen emberi köteleségünk is. Oroszországot felelősségre kell vonni az emberéletek elvesztéséért és a károkért, ezért mindenben határozottan támogatnunk kell Ukrajnát és polgárait. Ez a mi közös érdekünk" – mondta a cseh elnök. 

Csehország és Lengyelország eddig elkötelezett támogatói voltak Ukrajnának, megnyitották határaikat a menekültek előtt és fegyvereket adományoztak, de a kapcsolatok szeptemberben megromlottak, miután ukrán gabona érkezett a lengyel piacra.

Orbán Viktor miniszterelnök magyar kormánya megtagadta, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának, és azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a Kijevnek szánt uniós pénzügyi segélycsomagokat. Míg Szlovákia új miniszterelnöke, Robert Fico megszüntette az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. A visegrádi négyek szerint a katonai támogatás nem az egyetlen módja Ukrajna megsegítésének.

(Kiemelt képünkön: Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselő a V4 találkozón. Fotó: Novák Katalin Facebook oldala)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.