Ukrajnában megtiltanák, hogy az orvosok magyarul beszéljenek a betegeikkel

Miközben a háború sújtotta ország egyik leghőbb vágya, hogy beléphessen az Európai Unióba, a kisebbségek jogait folyamatosan csorbítja.

2023. november 16., 19:11

Szerző:

Egy új ukrán rendelet megtiltaná az orvosoknak, hogy magyarul konzultáljanak a betegekkel – írja a körkép.sk, miközben azt is megemlítik, hogy a kisebbségek korlátozása és az Európai Unióhoz való csatlakozás nem éppen összeegyeztethető célok.

A Hír TV riportjából az derül ki, hogy két területen is kötelezővé tennék az ukrán nyelv használatát. Az egyik rendelet előírná, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban csak délután 5 óra után beszélhetnek magyarul a diákok és a tanárok egymással. A másik módosítás szerint hamarosan a magyarul beszélő orvosok sem konzultálhatnak magyarul a betegeikkel Kárpátalján.

Mivel Ukrajna csatlakozási tárgyalásaink megkezdéséhez az uniós tagállamok egyhangú támogatására lenne szükség, Magyarország ellenállása a kisebbségi jogok látványos megsértése kapcsán valószínűleg nem enyhül meg – olvasható a cikkben.

(Kiemelt kép: Jeroen Jumelet / ANP / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.