Ukrajna szerint szó sincs a gabonaszállítmányok leállításáról

Nincs szó a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből induló, ukrajnai gabonaszállítmányok felfüggesztéséről a térség infrastruktúráját ért orosz támadások miatt - közölte vasárnap Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter.

2022. december 11., 12:51

Szerző:

„Vannak nehézégek, de egyik kereskedelmi partner sem beszélt a szállítmányok felfüggesztéséről. A kikötők alternatív energiaforrásokat használnak” – közölte az ukrajnai tárcavezető a sajtóval.

Odessza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások következtében szinte teljesen áram nélkül maradt, az áramkimaradás több mint másfélmillió embert érint.

Helyi hatóságok azt mondták, néhány napon belül helyreállítják a városban az áramellátást, de a hálózatok teljes javítása 2-3 hónapot is igénybe vehet.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, folytatják a támadásokat az ukrán energiahálózat ellen.
Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

(Kiemelt kép: Ukrajnai gabonát szállító hajó tart Törökország felé Odessza partjainál. Fotó: Davit Kachkachishvili / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.