Ukrajna szerint szó sincs a gabonaszállítmányok leállításáról

Nincs szó a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből induló, ukrajnai gabonaszállítmányok felfüggesztéséről a térség infrastruktúráját ért orosz támadások miatt - közölte vasárnap Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter.

2022. december 11., 12:51

Szerző:

„Vannak nehézégek, de egyik kereskedelmi partner sem beszélt a szállítmányok felfüggesztéséről. A kikötők alternatív energiaforrásokat használnak” – közölte az ukrajnai tárcavezető a sajtóval.

Odessza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások következtében szinte teljesen áram nélkül maradt, az áramkimaradás több mint másfélmillió embert érint.

Helyi hatóságok azt mondták, néhány napon belül helyreállítják a városban az áramellátást, de a hálózatok teljes javítása 2-3 hónapot is igénybe vehet.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, folytatják a támadásokat az ukrán energiahálózat ellen.
Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

(Kiemelt kép: Ukrajnai gabonát szállító hajó tart Törökország felé Odessza partjainál. Fotó: Davit Kachkachishvili / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.