Felfüggeszti és átgondolja Ukrajna hadvezetése az ellentámadást

Nem úgy sikerült Ukrajna haderejének ellenoffenzívája, ahogyan elképzelték, jön az újratervezés.

2023. június 19., 16:17

Szerző:

Átgondolják és időlegesen felfüggesztik az Ukrán Fegyveres Erők ellenoffenzíváját. Erre a következtetésre jutott az amerikai Institute for the Study of War (ISW) frissen publikált elemzése az orosz-ukrán háborúról, amit a HVG Online is ismertetett. Az elemzés szerint az újratervezés miatt az elkövetkező héten nem látunk majd a fronton jelentős ukrán hadmozdulatokat.

Hivatkozott a jelentés az észt katonai hírszerzés vezetőjére, Margo Grosbergre is, aki korábban kijelentette, lelassulni látszik az ukrán ellentámadás, a fő csapásiránynak tekintett, déli Orehov melletti éken sem történt már a napokban komoly előrenyomulás.
Ukrainian army protect the defensive line in the direction of Av

Ukrán katonák előkészülete egy orosz állás megtámadása előtt 2023. június 2-án, a donyecki Avgyejevka közelében. Fotó: Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Grosberg mindezt jó előre, már júnus 16-án közölte napi jelentésében. Az elemzés arra, miért lassul az offenzíva, csupán hipotézisekkel szolgált. Az egyik ilyen a még mindig jelentős ukrán hadianyaghiány: nincs elég lőszer, hadianyag sőt, néha élelmiszer sem ahhoz, hogy hosszabb logisztikai láncokat építsenek ki a benyomuló katonai ékeknek. Ezenkívül ok lehet még, hogy maga a rögtönzés és támadás, tehát az Ukrán Fegyveres Erők katonai taktikája nem működik, tehát az ukránok a meglepetés erejét a harctéren elveszítették. A sikerek, amiket elértek, pedig katonailag túl nagy árral jártak, ezért új startégiára van szükség.

Ukrán részsikerek Dél-Délkeleten

Felmerült ezen kívül még az is, hogy az offenzíva esetleg felülmúlta a kijevi hadvezetés előzetes várakozásait, több várost és falut is bevettek a Dnyeper és a Donyeck mellett, így a vártnál gyorsabb előrenyomulás nyomán is felmerülhetett az igény az újratervezésre. Az ISW elemzése azonban megjegyezte, a helyzetet áttekintve ennek a verziónak kevés az esélye.

Az ellenoffenzíva természetesen nem szűnik meg mindezzel csak átalakul: ez már részsikereket a fő csapásirányokban el is ért: ilyen a Luganszk megyei Kremmina és általában az úgynevezett Szvatove-Kremmina vonal, de délen, Herszonban is fennmaradnak az előzetes katonai célok.
Ukrainian army protect the defensive line in the direction of Av

 Ukrán katonák készülnek tüzet nyitni az orosz állásokra, hogy megvédjék a védelmi vonalat a frontvonalon Avgyejevka város felé, Donyecki területen, Ukrajnában 2023. április 30-án. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency

 

Ráadásul orosz források szerint az ukrán előrenyomulás részsikereket ért el a donyecki Avgyejevka körzetében és Zaporozsje, valamint Donyeck határán, a Velika Novoszilkai körzetben. Az idézett orosz katonai bloggerek az ukrán előretörés hangsúlyozásával a Kreml döntéshozóira igyekeztek politikai nyomást gyakorolni, ettől azonban még katonai adataik megbízhatónak számítanak.

(Kiemelt kép: Rakétaindítás egytöbbszörös rakétaindítóból a kelet-ukrajnai Szvjatohirszk közelében 2022. május 14-én. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)