Ukrajna egyik régiójában már készítik a népszavazást a csatlakozásról

Az Oroszországhoz csatlakozásról szóló népszavazás előkészítése zajlik Zaporizzsja régióban, Zelenszkij megüzente, hogy Kijev és szövetségesei nem fognak béketárgyalásokat indítani, ha ez folytatódik.

2022. augusztus 8., 19:43

Szerző:

Az orosz haderő ellenőrzése alá került Zaporizzsja régióban hivatalosan is megkezdődött az Oroszországhoz csatlakozásról szóló népszavazás előkészítése. „A központi választási bizottságnak címzett rendeletet rendeletet írok alá Zaporizzsja megyének az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról szóló népszavazás előkészítéséről” – jelentette ki Jevgenyij Balickij, a megye Moszkva-barát közigazgatásának vezetője a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint. 

Még nincs meg az időpont

Balickij a megszálló erők által szervezett „Összetartunk Oroszországgal” nevű fórumon beszélt erről Melitopolban. Zaporizzsja megye mintegy 700 ezer lakosú, azonos nevet viselő székhelye ugyanakkor továbbra is a kijevi kormányerők kezén van. Balickij egyelőre nem mondott időpontot, hogy mikor tartanák a referendumot. 

Zelenszkij nem enged


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében figyelmeztetett, hogy Kijev és szövetségesei nem fognak béketárgyalásokba bocsátkozni, ha Moszkva ilyen jellegű népszavazásokat tart Ukrajna elfoglalt térségeiben.

(Egy mezőgazdasági munkás golyóálló mellényt visel vetés közben a frontvonaltól 30 km-re Zaporizzsjai területen, Délkelet-Ukrajnában 2022. április 8-án. Fotó: Dmytro Smoliyenko/Ukrinform/NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.