06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Újságírókat is megtámadtak a stuttgarti tüntetők, akik tízezrével, maszk nélkül vonultak

A korlátozások ellen tiltakoztak. Voltak, akik kövekkel dobálták a rendőröket, de azok nem avatkoztak közbe, a tömeges járványügyi szabálysértések ellenére sem.

2021. április 4., 10:57

Szerző:

Több mint tízezren tiltakoztak – jórészt védőmaszk nélkül – szombaton Stuttgartban a járványkorlátozások ellen – közölte a rendőrség.

A hatóságok kezdetben arra figyelmeztettek, hogy feloszlatják a demonstrációt, amennyiben résztvevői nem tartják be a koronavírus-járvány idején kötelező előírásokat, de a tiltakozás helyszínére vezényelt több száz rendőr nem avatkozott be. A tüntetés jórészt békésen zajlott, bár a Bildt című nap arról számolt be, hogy a felvonulók többször kövekkel dobálták meg a rendőröket.

Sven Metis, a stuttgarti rendőrség szóvivője elmondta, hogy a baden-württembergi járványügyi előírások nem korlátozzák a gyülekezés szabadságát. Clemens Maiert polgármester viszont arról beszélt, hogy több ezer szabálysértés történt a tüntetés idején, és mindenki pénzbüntetésre számíthat, aki nem viselt maszkot, vagy nem tartotta be az előírt távolságot.

A tiltakozók a Querdenken mozgalom felhívására vonultak ki a stuttgarti utcákra. Ez egy lazán szerveződő mozgalom Németországban, amelynek tagjai tagadják a koronavírus létét vagy a járvány súlyosságát, azzal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztenek, oltásellenesek, és az elmúlt időszakban többször tüntettek a járványügyi korlátozások ellen.

(kiemelt kép: PA/SASCHA STEINBACH)