Újraválasztották Ujhelyi Istvánt

Az MSZP európai politikusa az előző parlamenti ciklusban már több éven át volt TRAN harmadik alelnöke.

2022. január 24., 18:15

Szerző:

Újabb két és fél évre az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi szakbizottságának (TRAN) első alelnökévé választották  Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt a testület hétfői ülésén, ezzel jelenleg ő a legmagasabb parlamenti tisztséget betöltő magyar az uniós parlamentben – tájékoztatta a képviselő irodája az MTI-t.

 Azt írták, az MSZP európai politikusa az előző parlamenti ciklusban már több éven át volt TRAN harmadik alelnöke, munkájának elismeréseként választották két évvel ezelőtt az első alelnöki posztra; ezt a tisztséget kapta most meg ismét egyhangú támogatottsággal a félidős tisztújításon.  

A szocialista képviselő a szavazás után kiemelte: „rendkívül fontos időszakát éli a közlekedési és a turisztikai ágazat is az európai reformok kapcsán, ezért a TRAN alelnöki tisztsége is jóval több felelősséggel és még több lehetőséggel jár a korábbi időszakokhoz képest.”

Ujhelyi a közlekedési területen példaként említette a klímacsomagot, a digitalizáció és automatizáció kérdéseit, az intelligens közlekedési rendszerek változásait, vagy épp a városi mobilitás és a vasúti közlekedés fejlesztésének prioritásait.

„A koronavírus előtt több mint 27 millió embernek adott munkát a turisztikai ágazat, ebből legalább 6 millió került végleg veszélybe az elmúlt másfél évben. A pandémia előtt a turizmus az Európai Unióban a GDP mintegy tíz százalékáért volt felelős, ez a krízis miatt most érdemben visszaesett. Az előttünk álló időszak egyik legfontosabb feladata lesz a turizmus gazdaságának felelős újraindítása, az oktatási és fenntarthatósági kérdések előtérbe helyezése, valamint digitális képzési rendszerek kidolgozása” – fogalmazott a szakbizottsági ülés után Ujhelyi István.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. március 22. Ujhelyi István EP-képviselő. Fotó: Kovács Attila / MTI)

 

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.