Budapest-módszert alkalmaznak a világ egyik legnépesebb városában

A tarthatatlan légszennyezettség miatt egy hétig korlátozzák a járműforgalmat Újdelhiben. A szisztéma a budapestivel megegyező gyakorlat szerint zajlik.

2023. november 6., 14:22

Szerző:

Az indiai fővárosi régió környezetvédelmi minisztere bejelentette, hogy a páratlan rendszámú járművek a páratlan napokon, míg a páros rendszámú járművek a páros napokon közlekedhetnek majd Újdelhi útjain.

Hétfőn a levegő minőségét már harmadik napja mérték „súlyos” szinten a közel 13 milliós Delhi város hivatalos fővárosi régiójában – írja a Reuters beszámolója alapján az infostart.hu. Az adatok ismeretében a városvezetés november 10-ig meghosszabbította az iskolák nyitva tartását is.

Ráadásul attól félnek, hogy a november 12-i Diwali ünnep után, amikor mécseseket, gyertyákat, lámpásokat gyújtanak, tovább szennyeződhet a város levegője.

India fővárosa novemberben rendszeresen bekerül a világ legszennyezettebb levegőjű városai közé, mivel a tél előtti szélcsend és alacsony hőmérséklet miatt nem ürül ki a városból a felgyülemlő káros anyag.

Mint emlékezhetünk, 2010-es évig egyébként Budapesten is a páros-páratlan szabály volt életben szmogriadó esetén. Ezt később a szennyező autók kitiltása váltotta fel.

(Kiemelt kép: egy szmogellenes ágyú működik a légszennyezés megfékezésére, miközben a járművek egy út mentén haladnak Újdelhiben 2021. október 25-én. Fotó: Sajjad HUSSAIN / AFP)