Újabb újságírót lőttek agyon a Fülöp-szigeteken

Ifjabb Ferdinand Marcos elnök 2022-es hatalomra kerülése óta ez a harmadik újságíró-gyilkosság. 

2023. május 31., 10:08

Szerző:

Cresenciano Bunduquin rádiós újságírót szerdán a Fülöp-szigetek középső részén lévő Kelet-Mindoro tartományban lőtték agyon. Samuel Delorino rendőrkapitány elmondta, Bunduquinre motorbicikliről nyitottak tüzet, és az egyik támadó menekülés közben meghalt, miután az újságíró fia – az üldözés során – elütötte az autójával. A másik elkövetőt keresik, a gyilkosság indítékait egyelőre nem tudni. Ifjabb Ferdinand Marcos elnök 2022-es hatalomra kerülése óta ez a harmadik újságíró-gyilkosság a Fülöp-szigeteken.

Bunduquin a DWRX nevű rádióllomáson és a Facebokon is készített műsorokat, elsősorban az olajszennyezéssel, a törvénytelen szerencsejátékkal és a helyi politikusok ügyeivel foglalkozott. Az újságírót többször is meg fenyegették, és fel akart hagyni az újságírással. „Ezért is vásárolt csirkéket. Békében akart élni" – mondta a DWRX vezetője, Jester Joaquin. Jonathan de Santos, a Fülöp-szigeteki Újságíró Szövetség elnöke szerint ez a gyilkosság is újabb bizonyíték arra, hogy az országban a médiában dolgozók még mindig veszélyben vannak. „Ha az elkövetőket nem vonják felelősségre, ha az áldozatoknak nem szolgáltatnak igazságot, csak tovább nő a támadások kockázata” – mondta. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet 2022-es adatai szerint a média legalább 187 munkatársával végeztek az elmúlt 35 évben a délkelet-ázsiai országban.

(Kiemelt képünkön a rendőrségi nyomozók bizonyítékokat keresnek, miután Cresenciano Bunduquin rádiós műsorvezetőt motoros fegyveresek lelőtték az otthona előtt a Manilától délre fekvő Calapan Cityben. Fotó: Handout / Oriental Mindoro Tartományi Rendőrségi Tájékoztatási Hivatal / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.