Újabb tíz évig nem kell fizetni a roamingért az EU-ban

A megállapodást még az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlament plenárisának is jóvá kell hagynia.

2021. december 10., 09:47

Szerző:

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói megállapodtak arról, hogy a következő tíz évben is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során írta meg az MTI az az uniós tanács tájékoztatása nyomán csütörtökön.

Az EU 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanolyan feltételekkel használhatják mobilelőfizetésüket hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Aki ezt túllépte, az a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatának megfelelően kellett, hogy fizessen.

Az ingyenes roamingról szóló rendelet 2022 júniusáig van hatályban, ezt frissítették és hosszabbították most meg 2032 júniusáig. A megállapodás szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei. A frissített szabályok szerint a segélyhívó számokhoz is megfelelő hozzáférést kell biztosítani a külföldön mobilozóknak, illetve a szolgáltatóknak megfelelően tájékoztatniuk kell ügyfeleiket az esetlegesen felmerülő pluszköltségekről.

A megállapodást még az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlament plenárisának is jóvá kell hagynia.

(Kiemelt kép: Illusztráció)

Tegnap 21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Tegnap 17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).