Újabb robbanások voltak a lengyel bányában

Hét ember rekedt a föld alatt a korábbi bányabaleset miatt.

2022. április 22., 14:23

Szerző:

Újabb metánrobbanások történtek a Jastrzebiei Széntársaság  pnióweki bányájában, a Lengyelország déli részén fekvő Sziléziában, s emiatt felfüggesztették a korábbi szerencsétlenség után a tárna mélyén rekedt hét ember mentését – közölte pénteken a vállalat igazgatója.

A szerdán 1000 méteres mélységben történt első robbanások után két bányász maradt a föld alatt, majd egy újabb robbanás miatt az őket kereső öt mentő is a föld alatt rekedt. Az azóta kisebb szünetekkel folytatódó mentőakció során kiegészítő szellőzőrendszert építettek a tárnában egy újabb metánrobbanás megelőzése érdekében, és fokozatosan megközelítették a szerencsétlenség feltételezett helyszínét.

Péntek délelőtti sajtóértekezletén Tomasz Cudny, a JSW igazgatója közölte: csütörtök este óta hét újabb robbanás történt a bányában, emiatt a mentést felfüggesztik, a tárna érintett területét elszigetelik. Az erről szóló döntést Cudny nagyon nehéznek nevezte. Elmondta: a mentőakció folytatása jelenleg lehetetlen a bánya érintett térségében fennálló körülmények miatt. Közölte azt is, hogy a föld alatt maradt hét emberrel nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A szerdai bányaszerencsétlenség miatt eddig öt ember halt meg, húsz sérültet kórházba vittek, közülük hat állapota továbbra is kritikus. A csütörtök éjjeli robbanások következtében 9 további mentő sérült meg, közülük négyen súlyosan.

(Kiemelt kép:  Pawlowice, 2022. április 20. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek pawlowicei szénbányája előtt, miután robbanás történt a bányában 2022. április 20-án. A balesetben legkevesebb négy vájár életét vesztette, húsz sérültet kórházba vittek. A JSW közleménye szerint mintegy 1000 méteres mélységben feltehetőleg metángáz okozta robbanás történt. MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner)

 

15:48

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.