Ebben a szomszéd országban nem kell maszkot hordaniuk azoknak, akiket már háromszor is beoltottak

Azok, akik három oltást kaptak, a tesztelés és a maszkhordás alól is felmentést kapnak.

2022. január 17., 19:00

Szerző:

Az egészségügyi dolgozók mellett szerdától a szociális ellátórendszerben és az oktatásban dolgozóknak sem kell karanténba vonulniuk, ha fertőzött személlyel érintkeztek, de nincsenek tüneteik – közölte Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter a kabinet ülését követően.

Az MTI szerint Poklukar kiemelte: a kockázatos érintkezést követően a munkavállalónak hét napon keresztül minden nap tesztet kell végeznie, a munkahelyén pedig FFP2-es maszkot kell viselnie.

Azok, akik három oltást kaptak, a tesztelés és a maszkhordás alól is felmentést kapnak.

A kivételek nem vonatkoznak azokra, akiknek pozitív a vírustesztjük, nekik mindenképpen hét napig el kell különíteniük magukat – hangsúlyozta Poklukar. Újdonságként említette még, hogy az oktatásban egész osztályok is hatósági elkülönítőbe kerülhetnek, ha a tanulók harminc százaléka megfertőződik.

Hétfőre 4967 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és hét beteg halt meg. Kórházban 566 beteget ápolnak, közülük 158-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 257 572-en kaptak védőoltást, közülük 1 203 496-an mindkét adagot felvették.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.