Újabb hírességek az új offshore-botrányban

2017. november 8., 19:14

Szerző:

Újabb nevek kerültek napvilágra a Paradise-iratok (Paradise papers) néven elhíresült új offshore botránnyal kapcsolatban. Ahogy azt mi is megírtuk, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma 96 ország sajtó- és médiacégének közreműködésével derítette fel azt a gyakorlatot, amivel cégek, politikusok, művészek és hírességek sora igyekezett elkerülni offshore cégeken keresztül az adófizetést.

Az offshore cégek telepítésével a befektetők olyan gazdasági formát hoztak létre, amivel csökkenthették vagy elkerülhették az adófizetést. Ezeket a cégeket 19, adóparadicsomként ismert országban jegyeztették be, innen jön az elnevezés („Paradise", mint Paradicsom). 

Az amerikai kereskedelmi miniszter és milliárdos Wilbur Ross, és Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen családtagjai is érintettek lehetnek az ügyben, de az Apple is előszeretettel élt az adóoptimalizálás ezen lehetőségével. Most pedig újabb nevekkel bővült a lista, híres előadóművészek is éltek a „spórolás” ezen módjával. Madonna, Justin Timberlake, Shakira, Nicole Kidman, a tévés háziasszony Martha Stewart szintén külföldi offshore cégekbe menekítették a vagyonuk egy részét – írja a The Guardian. Igaz ugyan, hogy ez a gyakorlat nem számít illegálisnak, de morálisan erősen megkérőjelezhető, és az offshore cégek hihetetlen elterjedése miatt a közvélemény drámaian megváltozott irányukban.

A sorból nem maradhatott ki az utóbbi hetekben hatalmasat zuhant Harvey Weinstein filmmogul sem, akinek a zaklatási ügyeivel van tele hetek óta a nemzetközi sajtó.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.