Újabb figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetsége

Minden amerikai állampolgárnak azonnal el kell hagynia a kabuli repülőteret.

2021. augusztus 28., 05:51

Szerző:

Az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetsége újabb figyelmeztetést adott ki szombaton kora reggel a kabuli repülőtéren tartózkodó állampolgárai számára, írja az MTI. A repülőtér Abbey kapujánál, a Keleti kapunál, az Északi kapunál és az Új Belügyminisztériumi kapunál tartózkodó minden amerikai állampolgárnak azonnal el kell hagynia a helyszínt – írta frissített figyelmeztetésében a nagykövetség. Továbbra is érvényben van a képviseletnek az a tanácsa, hogy az amerikai állampolgárok ne utazzanak ki a repülőtérre.

Hasonló, a reptér bizonyos kapuira vonatkozó figyelmeztetést adott ki a képviselet néhány órával a repülőtérnél csütörtökön elkövetett robbantásos merénylet előtt is, amelyben emberek tucatjai vesztették életüket, köztük 13 amerikai katona. A reptér egyik kapujánál történt öngyilkos merénylet kitervelőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Az iszlamista tálib mozgalom augusztus közepi hatalomátvétele óta az Egyesült Államok és szövetségesei mindent megtesznek azért, hogy az amerikai erők kivonulásáról a tálibokkal egyeztetett augusztus 31-i határidőig be tudják fejezni evakuációs erőfeszítéseiket.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: A francia légierő C130-as teherszállító repülőgépével evakuálnak a kabuli nemzetközi repülőtéren, Afganisztánban, 2021. augusztus 19-én. Fotó: EyePress/AFP)