Újabb európai országban tehetik kötelezővé az oltást

Egyelőre nincs egyetértés, de a jelenlegi kormány mégis tervezi bevezetni.

2021. december 7., 19:14

Szerző:

Nincs egyetértés a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről az Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő vezette leköszönő, illetve a Petr Fiala kinevezett kormányfő most formálódó kabinetje között, írja az MTI.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter keddi tájékoztatás szerint a hétfői kormányülés után megerősítette: a tárca még a héten rendeletet bocsát ki, amely március elsejétől kötelezővé teszi az oltást a 60 éven felüliek, valamint néhány szakmában – egyebek között az egészségügyben, rendőrségnél, mentőknél, katonaságnál – dolgozók számára, vagy az orvostanhallgatóknak.

„Meggyőződésünk, hogy ez a helyes út. A statisztikák is alátámasztják, hogy a kórházak sürgősségi osztályaira elsősorban ennek a korosztálynak a képviselői kerülnek a fertőzés után” 

– indokolta álláspontját Vojtech újságírók előtt. Megjegyezte: ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak nem kerülnek kórházba, de a számuk jóval alacsonyabb az idősekénél.

Marian Jurecka, a jövőbeni kormány alelnöke azonnal jelezte, hogy az új kabinet a kötelező oltásról szóló rendeletet el fogja törölni.

„Egyes szakmákban indokolt lehet a kötelező oltás bevezetése, de egy korosztálynál semmiképpen” 

– jelentette ki Jurecka. „A 60 éven felettiek kötelező oltásáról rendelkező paragrafust mindenképpen eltöröljük” – reagált Vlastimil Válek, az egészségügyi miniszteri tárca várományosa. Jan Kysela alkotmányjogász úgy véli, hogy alaptörvényellenes a lakosság korok szerinti megosztása.

A hivatalos kimutatások szerint a 60 éven felüli cseh lakosság 82 százaléka van eddig teljesen beoltva, a beoltatlanok száma mintegy félmillió. Szakmák szerint a legmagasabb szintű beoltottság a katonák és az orvosok között van, mintegy 85 százalékos.

A Petr Fiala vezette új kormány kinevezését december közepére várja a cseh média.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jeroen Jumelet / EPA/AFP)

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.