Újabb európai országba érkezett meg az omikron

Több tucat ferőzött érkezhetett Dél-Afrikából repülőgépen.

2021. november 27., 09:32

Szerző:

Több tucat, koronavírussal fertőzött személy érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán – közölték pénteken este a holland egészségügyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint minden pozitívnak tesztelt utast további szűrővizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék vannak-e közöttük olyanok, akik a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsával fertőződtek meg. Mintegy hatszáz légiutas érkezett pénteken két KLM-járat fedélzetén Dél-Afrikából.

A holland kormány péntek reggel függesztette fel a járatokat a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt térséggel, ugyanakkor a már úton lévő repülőgépeket fogadták, az utasokat pedig megérkezésükkor szűrővizsgálatnak vetették alá és karanténba helyezték. Viszont nem ez az egyedüli korlátozás ami érvénybe lép a közeljövőben Hollandiában. A holland ügyvivő kormány péntek este újabb szigorításokat, közöttük éjszaki lezárásokat rendelt el a több mint két hete rendkívül magas számú koronavírus-fertőzött és az egyre súlyosbodó egészségügyi válság miatt.

A vasárnaptól érvénybe lépő rendelkezések értelmében a vendéglátó egységeknek és a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltoknak délután öt órától reggel ötig zárva kell tartaniuk, továbbá zárt tereken ismét kötelező lesz a maszk viselése.

Ugyancsak pénteken a holland kórházakban túltelítettség miatt elrendelték a nem sürgős beavatkozások elhalasztását, több fertőzöttet német kórházakba szállítottak.

(Kiemelt képünk illusztráció. KLM repülőgépek a Schiphol nemzetközi repülőtéren. fotó: Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.