Újabb áldozatokat találtak

Két cseh állampolgárt azonosítottak azok között, akik az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin a múlt hétvégén történt jégcsuszamlásban veszítették életüket – közölte Maurizio Fugatti, Trento autonóm megye kormányzója sajtótájékoztatóján csütörtökön.

2022. július 7., 15:37

Szerző:

A tájékoztatóval egy időben jelentette be Trento ügyészsége, hogy a hegyoldalon újabb holttestet találtak, melyet drónok segítségével sikerült felkutatni. 

Így tízre emelkedett az áldozatok száma. Közülük ezidáig hatot sikerült azonosítani. A többieknek még nincsen neve – mondta Maurizio Fugatti. 

Az azonosítottak között van két cseh állampolgár, akiket családtagjaik ismertek fel. A rokonokat a Cseh Köztársaság konzuli szolgálatának munkatársai kísérték a balesethez legközelebbi orvosszakértői intézetbe, ahol a halottak azonosítása zajlik. 

További eltűnteket keresnek. Csütörtök reggeltől tizennégy mentőegység dolgozik a hegyszakaszon, kutyákat is használnak. Több emberi maradványt, tárgyakat, ruházatot találtak. 

Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke az újságíróknak elmondta, hogy a teljes hegyszakasz tartós lezárását tervezik. Zaia megjegyezte, hogy a gleccser a mérések szerint 1910 óta folyamatosan olvad, és az utóbbi több mint száz év alatt tömege 45,5 százalékát veszítette el. 

A Marmoladán található a Dolomitok legnagyobb jégtömbje. A közel kétszáz alpesi gleccsert megfigyelő olasz kutatóközpont (CGI) számításai szerint a Marmolada jégtömbje 2040-re teljesen eltűnhet, ha a hőmérséklet emelkedése évről évre az eddigi ütemben folytatódik. A jégtábla a hét végén a Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén.

A vasárnap bekövetkezett jégcsuszamlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: szombaton csúcshőmérsékletet, 10 Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán.

(Helikopter repül 2022. július 4-én a gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin előző nap. A természeti katasztrófában legkevesebb hat ember vesztette életét, nyolcan pedig megsérültek. A mentőegységek emberek tucatjait evakuálták a térségből a völgybe. MTI/EPA-ANSA/Andrea Solero)