Újabb mellékhatásai lehetnek a koronavírus-oltásoknak

De a fertőzés is járhat hasonlókkal. 

2021. október 26., 20:46

Szerző:

A brit tudósok megállapították, hogy a koronavírus elleni védőoltások bizonyos esetekben ritkán neurológiai tüneteket okozhatnak.

Elkészült az egyik legátfogóbb tanulmány, amit a vakcinák mellékhatásairól írtak eddig. A jelentésben megállapították, hogy Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca/Oxford koronavírus-oltások több ritka neurológiai komplikációval járhatnak. Angliában eddig 32 millió embert oltottak be, egy kutatás során 10 millió AstraZenecával oltott személy közül 38-nál kimutatták a Guillain-Barre-szindrómát, azaz a szétterjedő zsibbadást.

Guillain-Barre-szindróma jellegzetes tünete a kéz, illetve a láb ujjaiban kezdődő, majd fokozatosan a test felé terjedő zsibbadás. A betegség kezdete előtt néhány héttel gyomorrontásszerű tünetekkel jelentkezik, illetve a légutakat érintő fertőzéssel zajlik. A betegség általában átmeneti – írja a Napi.hu a Webbetegre hivatkozva. 

A másik mellékhatás vérzéses stroke lehet, ami a Pfizer esetén 10 millió páciensnél 60 esetben fordulhat elő. Ennek a betegségnek az esélyét növeli egyébként a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás és az érelmeszesedés is. A Pfizer és az AstraZeneca közleménye szerint fontos számukra az oltások biztonsága, ezért együttműködnek a hatóságokkal ezen a téren. 

(Kiemelt kép: Luis Acosta / AFP)