Magyarországon tombol a negyedik hullám

Teljesen kontrollálatlanul terjed a fertőzés az egész országban.

2021. október 26., 20:03

Szerző:

Olyan tempóban romlik a koronavírus-helyzet a magyar kórházakban, mint tavaly ilyenkor. A jelenlegi terhelés viszont még kezelhető – írja a portfolio.hu cikke, bár a rendszerben dolgozók egyre nehezebb helyzetben vannak: kevesebben vannak, mint 2020-ban ilyenkor, a sokadik hullámban kell helytállniuk, és közben a normál ellátást is fel kéne pörgetni. Az intézményekből származó értesülések is megerősítik a romló helyzetet. Ez nemcsak a Covidos betegek szempontjából kedvezőtlen helyzet, hanem a „normál” közfinanszírozott egészségügyi ellátásra szoruló betegek számára is.

A mintavételek 15%-a már pozitivitást mutat, ami azt is jelenti, hogy teljesen kontrollálatlanul terjed a fertőzés az egész országban.

Naponta már 100 fővel növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma, és 9 fővel a lélegeztetőgépre kerülő betegek száma (7 napos mozgóátlaga). Ez pedig lesújtó annak fényében, hogy az átoltottsággal nagy eredményt lehet elérni.

Az egészségügyi intézményekben dolgozó szakemberek úgy látják, hogy laposítani kellene a járványgörbét annak érdekében, hogy a Covid-betegek ne terheljék le egyszerre nagy mértékben rövid időn belül az egészségügyi ellátórendszert. „A védelmi intézkedések nem változnak, csak az oltásra épül a stratégia, amiben azonban érdemi előrelépés nem figyelhető meg, a maszkhasználatot általánosságban nem teszik kötelezővé, pedig lassítaná a fertőzés terjedését. A harmadik oltás felvétele halad, de a járvány lassítása szempontjából az első két oltásnak lenne jelentősége. A védettségi igazolványnak nincs szerepe idehaza. Mindemellett folyamatosan szükség lenne a szűrésre és a kontaktkutatásra” – értékelte a helyzetet a portfolio.hu egyik beszélgetőpartnere.

(Kiemelt kép: Plavecz János háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját tatabányai rendelőjében 2021. március 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)