Új kormánya van Szerbiának

Új kormánya van Szerbiának: ma megszavazta az Ana Brnabic vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament szerdán.

2022. október 26., 19:37

Szerző:

A 250 fős szerb törvényhozásban kétnapos vitát követően a jelen lévő 225 képviselő közül 157 biztosította támogatásáról és 68 ellenezte a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a horvát és a bosnyák kisebbség koalíciós kormányát.

Energiabiztonság a fő feladat

Kormányprogramjának ismertetésekor Ana Brnabic kiemelte, hogy az energiabiztonság szavatolása lesz az új szerb kormány legfőbb feladata. Azt is leszögezte, hogy Szerbia folytatja európai integrációját, mert csak az Európai Unió biztosíthat stabilitást az országnak és az egész térségnek.

Felvetette ugyanakkor, hogy Szerbia európai jövője jelenleg két dologtól függ: csatlakozik-e az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, és elismeri-e Koszovó függetlenségét.

Az új kormánynak 28 minisztériuma van, néggyel több, mint az előzőnek, több korábbi összevont tárcát ismét szétválasztottak, valamint létrehozták az állami beruházások minisztériumát. A kabinetnek így a miniszterelnök mellett 25 tárcavezetője, illetve három tárca nélküli minisztere van.

A Vajdasági Magyar Szövetség sem miniszteri, sem kormányalelnöki pozíciót nem kért a koalíciós tárgyalásokon, államtitkári szinten vesznek részt a Brnabic-kabinet munkájában. Államtitkáraik lesznek az oktatási, az építésügyi, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a pénzügyi, az igazságügyi, valamint a beruházási minisztériumban.

Szerbiában áprilisban tartottak előrehozott parlamenti választást, a voksolás többszöri megismétlése, illetve az elhúzódó koalíciós tárgyalások miatt azonban csak majdnem hét hónappal később tudott megalakulni a kormány.

Aleksandar Vucic államfő bejelentése szerint 2024 tavaszán ismét előrehozott választást tartanak, ennek a mostani kormánynak csak a gazdasági és az energiaválságot kell kezelnie.

(A kormányalakítással megbízott Ana Brnabic ismerteti kormányprogramját a szerb parlamentben Belgrádban 2020. október 28-án. A június 21-i parlamenti választást elsöprő többséggel a kormányzó szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg, a 250 fős törvényhozásban 188 képviselői helyet szerzett, ami 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges. Ana Brnabic 2017 óta vezeti a belgrádi kormányt. MTI/EPA/Andrej Cukic)

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.