Új áttelepítési megállapodást írt alá a brit és a ruandai kormány

A korábbi megállapodást a brit legfelsőbb bíróság jogellenesnek minősítette, mondván, hogy Ruanda a menekülteket visszatoloncolhatja oda, ahonnan elmenekültek. Most ez a kiskapu is bezárult.

2023. december 5., 19:32

Szerző:

A módosított egyezményt James Cleverly brit belügyminiszter és Vincent Biruta ruandai külügyminiszter írta alá a közép-afrikai ország fővárosában. A londoni belügyi tárca beszámolója szerint a megállapodás rögzíti, hogy Ruanda a területére Nagy-Britanniából áttelepített illegális határátlépőket nem toloncolja tovább olyan országokba, ahol életük vagy szabadságjogaik veszélybe kerülhetnének.

Az egyezmény intézkedik arról is, hogy független megfigyelő testület ellenőrzi a szerződésből eredő kötelezettségek betartását. Illetékességi körébe tartoznak az áttelepítettek befogadási kondíciói és menedékjogi folyamodványaik elbírálása. 

Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök kormánya tavaly áprilisban jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás, amely tartalmazott egy 140 millió fontos (csaknem 62 milliárd forintos) brit gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára, lehetővé tenné, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába. Az akkori brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész-bűnszervezetek üzleti modelljét.

Hosszú ideje minden évben több tízezren próbálnak illegálisan átjutni az európai kontinensről a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett, gumicsónakokkal útnak induló csoportokban. Ennek megállítása végett kötötte meg az áttelepítési megállapodást a Johnson-kormány Ruandával. A brit legfelsőbb bíróság mindazonáltal novemberben jogellenesnek minősítette a tervet.

A legmagasabb brit jogi fórum öttagú tanácsának egyhangú határozata szerint az eredeti megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont ellentétes a nemzetközi és a brit emberi jogi törvényekkel.

Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök ugyanakkor a legfelsőbb bíróság végzése után bejelentette, hogy új megállapodás készül, amely orvosolja a legfőbb brit fellebbviteli fórum által támasztott kifogásokat. Sunak akkori nyilatkozatában hangsúlyozta: a ruandai áttelepítés ügyében kialakult „jogi körhintát” meg kell állítani, éppen ezért a brit kormány sürgősséggel törvénytervezetet is beterjeszt, amely garantálja, hogy a továbbiakban nem lehet a Ruandába tartó áttelepítő járatok elindulását újból és újból megakadályozni a brit bíróságokon.

(Kiemelt képünkön: James Cleverly brit belügyminiszter (balra) és Vincent Biruta ruandai külügyminiszter közös sajtótájékoztatón vesz részt az új szerződés aláírása után Kigaliban 2023. december 5-én. Fotó: Ben Birchall / POOL / AFP)

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.