Észak-Korea nem akar leállni

Az Egyesült Államok csendes-óceáni parancsnoksága is értékelte a helyzetet.

2022. január 27., 09:34

Szerző:

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre csütörtökön, amelyben két rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta 190 kilométert repült, mintegy 20 kilométeres maximális magasságot elérve, és egy lakatlan szigeten csapódott be - jelentette a dél-koreai hadsereg. Az év eleje óta a mostani volt a hatodik észak-koreai rakétateszt.

 A Koreai Köztársaság vezérkari főnökeinek bizottsága (CCS) szerint rövid hatótávolságú rakétákról van szó, amelyek indítását az Észak-Korea keleti partvidékén fekvő, Dél-Hamgjong tartomány székhelyéről, Hamhung város környékéről észlelték reggel - helyi idő szerint - 8 óra körül.  A dél-koreai hadsereg elemzi a rakéták indításának adatait. Az első adatok szerint a lövedékek egy lakatlan szigeten lévő célpontokat találtak el, maximális sebességük elérhette a 4-5 Mach-ot (a hangsebesség négy-ötszörösét).

 Dél-koreai szakértők úgy vélekedtek, hogy KN-23-as rövid hatótávolságú rakétákról lehet szó, amelyeknek hasonlóak a tulajdonságai az orosz Iszkander rendszerhez.  A hónap elején Phenjan taktikai irányított rakétákat és egy vasúti rakétarendszert, valamint hiperszonikus rakétákat tesztelt, amelyek képesek a rakétavédelem legyőzésére. Az ügyben a nap folyamán rendkívüli ülést tartott a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács, amely "nagyon sajnálatosnak" nevezte az északiak legutóbbi rakétakísérletét.

 Az Egyesült Államok csendes-óceáni parancsnoksága (PACOM) sajtóközleményében azt írta, tudomást szerzett a ballisztikus rakétaindításokról, de úgy értékelte, hogy azok nem jelentettek közvetlen fenyegetést az amerikai személyzetre, területre vagy szövetségeseikre.

(Kiemelt kép: 2021. november 16-án a KCNA ügynökség által közreadott, dátumozatlan kép Kim Dzsongunról az észak-koreai Samjiyon városban. Fotó: AFP)

 

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.