Úgy megünnepelték a terasznyitást Brüsszelben, hogy a rendőrségnek kellett beavatkoznia

Több száz emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a belga fővárosban, miután a főleg fiatalokból álló tömegek a járványügyi szabályokra fittyet hányva ünnepelték a kijárási tilalom feloldását és a terasznyitást.

2021. május 9., 19:50

Szerző:

Járványügyi intézkedések enyhítését ünneplő emberek százaival szemben intézkedtek rendőrök Brüsszelben. A belga főváros több helyszínén összegyűlő, főként fiatalokból álló csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom szombati feloldását, valamint a bárok és éttermek teraszainak megnyitását ünnepelték, gyakran a továbbra is érvényes rendkívüli szabályok figyelembevétele nélkül.

Belgiumban szombattól feloldották az este tíz és reggel hat óra közötti időszakra fél évvel ezelőtt elrendelt kijárási tilalmat, illetve szigorú higiéniai szabályok betartása mellett újra kinyithattak a bárok és az éttermek teraszai. A lazítások ellenére azonban továbbra is érvényes például a másfél méteres távolságtartásra vonatkozó szabály, illetve az, hogy szabadtéren legfeljebb három ember tartózkodhat együtt.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnapi tájékoztatása szerint a járványügyi adatok több hete csökkenő trendet mutatnak. Az elmúlt 24 órában 2980 esetben jelentettek új fertőzöttet az országban. A járvány kezdete óta 24 511-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben és 1 014 351-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal Belgium-szerte.

Megírtuk, hogy hasonló módon, a járványügyi korlátozások enyhítését ünneplőkkel szemben kellett fellépniük a hatóságoknak Spanyolország több nagyvárosában is: Madridban és Barcelonában is fiatalok tömege ünnepelte az utcákon és a tengerparton hajnalig tartó bulizással az éjszakai kijárási tilalommal és utazási korlátozásokkal járó, féléve tartó szükségállapot megszűnését.

(Kiemelt kép: François Walschaerts / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.