Tömegbulival ünnepelték a spanyol fiatalok a nyitást

Spanyolországban fiatalok tömege ünnepelte az utcákon és a tengerparton a szükségállapot végét.

2021. május 9., 18:56

Szerző:

Spanyolország több nagyvárosában fiatalok tömege ünnepelte az utcákon vasárnap hajnalig tartó bulizással az éjszakai kijárási tilalommal és utazási korlátozásokkal járó, féléve tartó szükségállapot megszűnését.

„Szabadság, szabadság" – skandálta a tömeg Madridban. Az emberek egymás nyakába borultak, énekeltek, táncoltak, vonatoztak. A főváros több részén is hasonló spontán utcabálok alakultak ki, sokan megfeledkeztek a maszkviselés és a távolságtartás továbbra is érvényben lévő előírásairól.

A mulatozás a koronavírus-járvány előtti időszakot idézte, amelyet azonban a város polgármestere, José Luis Martínez-Almeida elítélt vasárnapi nyilatkozatában. Emlékeztetett, hogy a szabadság nem a szabályok megszegését jelenti. A rendőrségnek 450 helyszínen kellett beavatkoznia.

Hasonló eufóriával ünnepeltek Barcelonában is a tengerparton a zömében fiatalokból álló tömegek. A rendőröknek 31 helyszínen kellett szétoszlatniuk az összezsúfolódott embereket – mondta Albert Batlle alpolgármester, aki aggasztónak és felelőtlennek nevezte az emberek viselkedését.

A szükségállapot megszűnésével ismét szabadon lehet utazni a tartományok között. A 17 tartomány és két autonóm város közül négy tartja fenn továbbra is az éjszakai kijárási tilalmat: Valencia, a Baleár-szigetek, Navarra és a Kanári-szigetek.

A dél-európai országban a járványügyi adatok már második hete a fertőzés terjedésének csökkenését mutatják. A legutóbbi, pénteken közzétett járványügyi adatok szerint százezer emberből átlagosan 198-an fertőzöttek az országban. A helyzet Baszkföldön a legkedvezőtlenebb 447 esettel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Adria Puig / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.