Húsz embert tartóztattak le Ugandában, dzsihádista támadás miatt

Az iszlamista támadók korábban lőfegyverekkel, bozótvágó késekkel támadtak rá egy egyetem kollégiumára Ugandában.

2023. június 20., 20:17

Szerző:

Húsz embert vett őrizetbe az ugandai rendőrség kedden az ország egyik középiskolai kollégiumában elkövetett véres dzsihadista támadással összefüggésben.

A bejelentés szerint az őrizetbe vetteket – köztük az iskolaigazgatót – azzal gyanúsítják, hogy együttműködtek a mészárlás elkövetésével gyanúsított ADF (Szövetséges Demokratikus Erők) ugandai lázadószervezettel.

A pénteki, Uganda nyugati, a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos részén, Mpondwe településen elkövetett támadásban 42-en haltak meg. A legfiatalabb áldozat 12, a legidősebb 95 éves volt.

A szélsőségesek bozótvágó késekkel, lőfegyverekkel támadtak a kollégiumban tartózkodó diákokra, többeket elhurcoltak, és felgyújtották az épületet. Tizenheten a felismerhetetlenségig megégtek, a hozzátartozóktól pedig a hatóságok kérésére DNS-mintákat vesznek, hogy megkönnyítsék az áldozatok azonosítását.

Az ADF-et az 1990-es évek elején alapították olyan ugandai muszlimok, akik elnyomottnak érezték magukat Yoweri Museveni elnök uralma alatt a túlnyomórészt keresztény vallású országban. Museveni 1986 óta van hatalmon, és Washington egyik térségbeli szövetségesének számított egészen a közelmúltig.

A 2010-es kampalai, 76 halálos áldozattal járó, a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet által elkövetett terrortámadás óta a pénteki volt a legvéresebb mészárlás Uganda történetében.

(Kiemelt kép: keresztény pap vezeti a dzsihádisták által lemészárolt diákok temetési menetét az ugandai Mpondwében 2023. június 18-án. Fotó: Stuart Tibaweswa / AFP)