Tűzveszélyes lehet majdnem minden 130 éves kórházépület

A román egészségügyi miniszter aggódva vette tudomásul, hogy milyen siralmas a helyzet.

2021. december 18., 10:01

Szerző:

A román egészségügyi miniszter áttekintette a romániai kórházakban uralkodó állapotokról szóló jelentést, és megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az országban nagyon sok intézmény van, amikben kérdőjeles az elektromos hálózatok biztonsága – írta a Főtér.

Alexandru Rafila megdöbbenéssel vette tudomásul egy nemrég kézhez kapott jelentésből, hogy sok kórházban nincs felülvizsgálva az elektromos hálózatok állapota, vagyis az épületek nagyrésze közveszélyt jelentenek. Olyan épületekről van szó, amelyek 1890-1950 között épültek. A minisztérium a járvájny miatt nem engedheti meg, hogy bezárják a problémás kórházakat, mert minden ágyra szükség lehet. Jelenleg annyit tehetnek, hogy felszólították a kórházakat és a megyei közegészségügyi igazgatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a betegek biztonságáért, mérjék fel a veszélyeket, tartsák be a tűzvédelmi szabályokat, illetve értesítsék a minisztériumot vagy a helyi önkormányzatot a létező problémákról.

Romániában jelenleg nincs nagy nyomás a kórházakon, az intenzív terápiás helyek 30 százalékát foglalják el a súlyos állapotban lévő fertőzöttek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ápolónő a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztályán a Covid betegek számára kialakított részlegben 2021. október 14-én. fotó: MTI/Veres Nándor)