Tűzvész pusztít egy nyugat-kazahsztáni olajmezőn

2019. március 25., 13:42

Szerző:

Tűzvész pusztít a nyugat-kazahsztáni Kalamkasz olajmezőn hétfő hajnal óta – közölte az ország katasztrófavédelmi hivatala.

A Kaszpi-tenger melletti szárazföldi olajmező kútjai kaptak lángra, mintegy 900 négyzetméteres területen ég a tűz. A helyiek által készített felvételek tanúsága szerint pedig a lángok csaknem tíz méterre csapnak fel. 

Az olajmezőt üzemeltető MangistauMunaiGaz (MMG), amely a kazah állami kézen lévő KazMunayGaz és a kínai CNPC vállalat tulajdonában van, egyelőre nem reagált a megkeresésre, a KazMunayGaz viszont már jelezte, hogy kedden nyilatkozik arról, mennyiben érinti a tűz a kitermelést.

Az MMG tavaly mintegy 6,4 millió tonna olajat termelt ki – Kazahsztán teljes évi kitermelésének csaknem hét százalékát –, Kalamkasz pedig a vállalat legnagyobb olajmezője, amely az össztermelésének több mint 60 százalékát adja.

Az MMG az olaj nagy részét oroszországi exportra termeli, egy kisebb vezetéken át azonban Kínába is szállít.

 

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.