Tűztornádók pusztítanak az Egyesült Államokban

A valaha volt legmelegebb hőmérsékletet mérték, természeti katasztrófák sora az országban.

2021. július 10., 00:00

Szerző:

Hatalmas tornádó pusztítja Kaliforniát, amelyről a BBC tett közzé egy felvételt. A füst- és tűzörvény olyan szélsőséges körülmények között képződhet, mint a nagyfokú aszály és hőség, amely jelenleg az Egyesült Államokat nyugati részét sújtja – magyarázzák a csatornán. Hasonló ritka jelenségeket már korábban is rögzítettek Kalifornia és Missouri államokban 2016-ban, előbbiben 2018-ban is. Tűztornádók akkor keletkeznek, amikor az örvénylő szelet futótűz hevíti fel, majd az felemelkedik forgó füst- és lángoszlopot képezve.

Három éve a szélvihar Kaliforniában több mint 300 m széles volt, a szél sebessége 265 km/h, a csúcshőmérséklet pedig az 1480 Celsius-fokot is elérte. Már 2020-ban is azt mondták a szakértők, számítani lehet több hasonló katasztrófára.

Rekord hőmérséklet lesz az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban, Kalifornia és Nevada államokban alig néhány héttel azután, hogy a régió a valaha volt legforróbb júniust élte meg – ezt is a BBC közölte.

A kaliforniai Death Valley-ben pénteken 54,4 Celsius-fokot mértek, a hétvégén is hasonló időjárásra lehet számítani, hőségriadó van érvényben. Death Valley-ben a pénteki hőmérséklet megegyezik a 2020 augusztusában regisztrált hőmérséklettel – amely egyesek szerint a legmagasabb hőmérséklet, amelyet valaha regisztráltak a Földön.
US-ENVIRONMENT-DROUGHT-CLIMATE

Egy férfi fotót készít egy nőről, miközben fürdőruhában pózol egy hőmérő mellett, amely 129 Fahrenheit (54 Celsius fok) hőmérsékletet mutat a Furnace Creek-patak Látogatóközpontjában, a Death Valley Nemzeti Parkban 2021. június 17-én Kaliforniában. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP 

1913-ban 56,7 ° C hőmérsékletet jegyeztek fel, de ezt az éghajlat-szakértők vitatják. Az előrejelzések szerint Las Vegas 47,2 Celsius-fokos rekordja is megdőlni látszik. Kanada szintén rendkívüli hőséggel néz szembe, habár várhatóan nem közelíti meg a hőmérsékletet, amit a múlt hónap végén mértek a brit kolumbiai Lytton faluban, 49,6 Celsius-fokot, ezzel megdöntve az ország legmagasabb hőmérsékletét.

A nagy kánikulában a hirtelen halálesetek és a hőséggel összefüggő betegségek miatt a kórházi látogatások száma megnövekedett. A villámcsapások több tucat tűzvészt okoztak, sokaknak el kellett menekülniük otthonukból.

Szakértők szerint az éghajlatváltozás várhatóan megnöveli az extrém időjárási események, például a kánikula gyakoriságát. A kutatók azt mondják, a Kanada nyugati részét és az Egyesült Államokat június végén perzselő hőség az éghajlatváltozás nélkül gyakorlatilag lehetetlen lett volna.

Míg nyugaton a tűz pusztít, keleten a víz.

US-WEATHER-ELSA

Eső borítja a New York-i Empire State Building épületét az Elsa trópusi viharnak következményeként, amely északkelet felé halad az Egyesült Államok területén. Fotó: Timothy A. Clary / AFP

New York egyes részeire árvíz sújtott le az Elsa vihar következtében. A lakosok elárasztott utcákról, merülő autókról osztottak meg videókat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint több áradásra is lehet számítani, ugyanis nagyobb esőzések lesznek ezután.

(Kiemelt kép: Kaliforniában, az Egyesült Államokban a Tennant Tűz pusztít 2021. július 4-én. A tűz 2021. június 24. óta 24 752 hektárt területet perzselt fel. Neal Waters / Anadolu Agency / AFP)